Életmód

Először nyert pert PIP-implantátummal műtött nő

Igazat adott a bíróság annak az asszonynak, akinél a később betiltott francia implantátummal végeztek mellplasztikát, az anyag pedig szétrobbant a testében. Esete precedensértékű, csak Magyarországon ugyanis mintegy 5 ezer nőnek ültettek be hibás terméket.

Kell-e cserélni a PIP-implantátumokat?Elsőként adott igazat a bíróság olyan nőnek, akinek testébe a botrányos körülmények között visszavont francia PIP implantátumot helyezték. Még 2010 márciusában robbant az ügy, amikor egyértelműen kiderült: orvosi szilikon helyett ipari szilikont használtak egyes termékek gyártásához. A hazánkban különösen kedvelt implantátumok sürgős cseréjét minden szakmai grémium tanácsolta, tanácsolja ma is, mégis az érintett nők többsége még mindig nem szánta el magát, leginkább azért, mert nincs pénzük az újabb beavatkozásra. Az itthoni forgalmazó a mai napig tagadja a felelősségét. Van olyan klinika, ahol rendszeresen ezeket a termékeket használták, méghozzá úgy, hogy a pácienseknek fogalmuk sem volt arról, hogy az, amit a testükbe ültettek, az a piacon kapható legolcsóbb alapanyag.

Két évig sem tartott a tízéves garancia

A most pernyertes asszony még 2006-ban 600 ezer forintot fizetett, ehhez tíz év gyártói garanciát kapott szövődménymentesség esetén. A felperes nem volt elégedett mellei formájával, ezért 2009-ben egy másik plasztikai sebészt keresett fel konzultáció céljából. December elején azonban a bal oldali implantátum kiszakadt, ezért megoperálták, és mindkét mellébe új implantátumok kerültek. Erika bírósághoz fordult, miután a forgalmazó nem vállalta a felelősséget. A műtét árának megtérítését, illetve a kálváriája, kiesett munkaideje miatt nem vagyoni kártalanítását kért és kapott első fokon. A bírónő indoklásából kiderült, hogy a hibát megfelelően bizonyította az a tény, hogy felfüggesztették az érintett terméknek forgalmazását, így a felperes által kért vagyoni kártérítést jogosnak ítélte. A felperes ugyan 1,4 millió forintot szeretett volna kapni, de ezt nem tartotta indokoltnak a bíróság.

Egyértelmű a forgalmazó felelőssége

„A bíróság szerint egyértelmű volt, hogy a termék hibás, a felelős ezért pedig itthon az, aki Erikának azt eladta. Az implantátumok árát ugyan a klinika külön nem tüntette fel, most viszont már darabonként 75 ezres árat jelöltek meg annak értékeként. Erika az újabb műtétért ugyan szintén 600 ezer forintot fizetett, ebből a két implantátum már 250 ezer forintba került, a különbséget nem találta indokoltnak a testület, így azt nem ítélte meg” – summáz dr. Pongrácz Krisztina, a nő ügyvédje.

Az alperes, azaz a forgalmazó ügyvédei kifogásolták, hogy a hölgy nem jótállásban cseréltette ki a hibás darabot, és hogy magasabb árkategóriájú implantátumot rendelt, ráadásul kettőt. A bíróság ítéletében kiemelte, hogy szabad orvosválasztás van Magyarországon, és mindenki ott műtteti magát, amit megfelelőnek talál, ugyanakkor a meghallgatott tanúk alapján jogosnak ítélte a kettős cserét.

Kérdés, hogy a nyertes pert követően hányan bátorodnak fel, és indítanak hasonló eljárást, illetve hogy a megítélt kártérítési összegeket kifizeti-e a forgalmazó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top