Életmód

Kreatívabb lehetsz, ha kimozdulsz a négy fal közül

A túrázás javítja a kreatív gondolkodást – állítják a Kansas Egyetem kutatói.

A kutatók eddig is tudták, hogy a szabadban eltöltött idő jótékony hatású lehet, ezúttal a hosszabb távú eredményekre voltak kíváncsiak. A szakemberek 28 év körüli önkénteseket kértek fel, hogy vegyenek részt egy kísérletben. A résztvevőket két csoportra osztották: az elsőbe 24 főt választottak, míg a másodikba 32 főt. Mindkét csoportot elvitték egy 4-6 napig tartó kirándulásra, de az első csoporttal a túra előtt íratták meg a kreativitásukat mérő tesztet, a másodikkal pedig csak utána.
„A természetnek helyreállító hatása van, segít a hatékonyabb és magasabb szintű gondolkodásban. Úgy gondoljuk, hogy a természet növeli a kreativitást” – magyarázta Ruth Ann Atchley, a tanulmány szerzője. Sőt a szakértő szerint ez a pihentető, relaxáló hatás olyan lehet, mint egy „pozitív drog”.
Az eredményekből kiderült, hogy a teszteken az első csoport sokkal rosszabbul teljesített, átlagosan 40 százalékos volt a jó válaszok aránya, míg a második csoportban ez a szám 60-65 százalék közt alakult. A kutatók úgy vélik, ez a különbség egyértelműen a természet pozitív hatásának köszönhető, mivel a túrára a résztvevők semmilyen elektronikus eszközt nem vihettek magukkal, ami zavarta volna nyugalmukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top