Életmód

A cukros üdítőket okolják a depresszióért

Azt eddig is tudtuk, hogy a rendszerint elég magas cukortartalmú üdítőitalok valódi kalóriacsapdák, hiszen olyan könnyen lecsúszik egy "kis félliteres" – és vele kapásból a napi ajánlott kalória- és szénhidrátbevitel egy jelentős része. Egy friss tanulmány szerint ráadásul nemcsak hizlalnak, de még a depresszió kockázatát is jelentősen emelik – még egy ok, hogy (nem tünékeny januári fogadalomként) letedd őket, és a gyereknek se vedd meg automatikusan, ha ezért nyafog.

A cukros üdítőket okolják a depresszióértAz Egyesült Államokban tíz éven át zajló felmérésben a depresszió és egyes italok összefüggéseit vizsgálták. Valószínűleg neked is ismerős a helyzet, hogy ha magad alatt vagy, milyen könnyű – akár pótcselekvésként – legurítani egy-egy újabb pohár üdítőt vagy kávét. A több százezer fő bevonásával végzett kutatás végén amerikai szakértők arra jutottak, hogy az utóbbi kifejezetten használ, viszont az előbbi árt: 30 százalékkal emeli a depresszió kockázatát azoknál, akik rendszeresen naponta több alkalommal fogyasztottak cukros üdítőitalokat.

Van egy rossz hírünk azoknak, akik most elégedetten nyugtázták, hogy ők mindig „diet”, vagyis édesítőszerrel telenyomott üdítőt isznak: az aszpartám és ehhez hasonló mesterséges édesítők ugyanilyen hajlamosító tényezők lehetnek.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy egyértelműen nem sikerült bebizonyítaniuk, hogy az üdítők egyértelműen összefüggésbe hozhatók pszichés betegségekkel, és a háttérben lévő biológiai okokat sem sikerült még teljesen feltérképezni, de szerintük egyre több a bizonyíték arra, hogy mennyire károsak lehetnek egészségünkre a mesterséges édesítők.

Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a naponta megfelelő mennyiségben (és ezt legalább kétszer alá is kellene húzni) fogyasztott kávé jót tesz a depresszió ellen, hiszen a koffein stimulál és élénkít.

A brit üdítőital-gyártók már reagáltak is a kutatásra: szerintük maguk a tudósok is elismerik, hogy még csak a kutatások elején tartanak.

Itt megnézheted nagy egészséghoroszkópunkat 2013-ra – neked mit hoz ez az év?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top