Életmód

Jobban hiszünk a barna szeműeknek?

Az emberek többsége megbízhatóbbnak tartja a barna szeműeket – állítja egy cseh kutatás.

Vajon mi alapján döntjük el, hogy számunkra valaki első pillantásra megbízhatónak tűnik-e vagy sem? – erre a kérdésre kereste a választ Karel Kleisner, a prágai Károly Egyetem kutatója.
A kutatás résztvevőit arra kérték, hogy két tulajdonság – a szemszín és az arcforma – alapján rangsoroljanak emberi arcokat a megbízhatóság tekintetében. A résztvevők jelentős része nemtől függetlenül megbízhatóbbnak tartotta a barna szemű egyéneket a kék szeműekhez viszonyítva. A férfiaknál a kerekebb, szélesebb arcforma, illetve a nagyobb száj és a széles állkapocs több bizalmat ébresztett a tanulmány résztvevőiben, mint a keskenyebb arcformájú emberek, de a nők arcformája nem befolyásolta jelentős mértékben az eredményeket.
Hogy eldöntsék, melyik jellemző, a szemszín vagy az arcforma a fontosabb, a kutatók egy harmadik tesztet is elvégeztek, ekkor olyan teljesen azonos arcokról készült képeket mutattak a résztvevőknek, melyeken csak a szemszínt változtatták meg. Ebben az esetben az derült ki, hogy a széles arcú és kék szemű emberek ugyanolyan megbízhatónak tűntek a résztvevők számára, mint barna szemű társaik, foglalta össze a kutatás részleteit Karel Kleisner.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top