Életmód

Nem tudsz lefogyni? Az érzelmeid is akadályozhatnak

Az elfogyasztott étel mennyiségén és a mozgáson túl az érzelmeink is szerepet játszhatnak a sikeres fogyókúrában – állítja egy kutatás.

Az amerikai Fogyasztói Kutatóközpont munkatársai 1328 pszichológus részvételével végeztek felmérést. Ennek kapcsán megállapították, hogy a megkérdezett szakemberek mintegy 44 százaléka szerint fogyókúrázó klienseik saját viselkedése és érzelmeik megértése kulcsszerepet játszott a súlykontroll megtartásában. A páciensek 43 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az úgynevezett „érzelmi evés” volt a fogyásának legfőbb akadálya, és ugyanannyian vélték úgy, hogy a rendszeres mozgás a testsúlycsökkentés kulcsa.
A vizsgált pszichológusok közül 306-an alkalmaztak személyre szabott súlycsökkentő programot klienseik számára. Közülük mintegy 92 százalék nyilatkozott úgy, hogy a terápiával hozzájárultak az érzelmi okokból fakadó súlygyarapodás megfékezéséhez. Valamivel több mint 70 százalékuk szerint a kognitív terápia, a problémamegoldás és a tudatos odafigyelés számítanak a leghatékonyabb súlycsökkentő stratégiának. „Aki már próbált valaha tartósan megszabadulni a fölösleges kilóitól, az nagyon jól tudja, hogy milyen nehéz is az. Széles körben elfogadott nézet, hogy a súlyproblémákat elsősorban a biológiai, az érzelmi, a viselkedési és a környezeti tényezők kombinációja okozza, azonban az új kutatás rávilágított arra, hogy a stressz és az érzelmi szabályozás milyen fontos szerepet tölt be a fogyásban” – nyilatkozta Norman B. Anderson, az Amerikai Pszichológiai Szövetség vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top