Életmód

Így választunk párt

Az emberi párválasztásban fontos szerepet játszik a testmagasság – ezt támasztották alá holland kutatók.

A nyugati országokban élő férfiak és nők átlagmagasságát alapul véve minden 100 párra kellene jutnia két olyannak, amelyben a nő jóval magasabb férfipartnerénél. A holland Groningen Egyetem vizsgálatai szerint azonban ez ennél sokkal ritkább jelenség. Az előzetes felmérések alapján úgy látszott, hogy a férfiak általában a náluk alacsonyabb nőket, a nők pedig a náluk magasabb férfiakat részesítik előnyben. A magas férfiak és az alacsonyabb nők a nagyobb magasságkülönbséget preferálják, míg a magasabb nők és az alacsonyabb férfiak a kisebb magasságkülönbséget.
Amíg a korábbi vizsgálatok során a tudósok csak a férfiak és nők preferenciáját és elvárásait vizsgálták, addig Gert Stulp és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy az elvárások mennyiben jelennek meg a párválasztásban. A több mint 10 000 brit pár vizsgálata során kiderült, hogy a férfiak és a nők közti átlag magasságkülönbség kevesebb volt 20 centiméternél, ugyanakkor meglepő módon az előzetes elvárások nem minden esetben realizálódtak a párválasztás során.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top