A fehér cukor tiltólistán van a cukorbetegeknél, de a legtöbb modern diéta is kiiktatná a répacukrot az étrendből. Helyette a dietetikusok növényi alapú édesítőket ajánlanak. Szerencsére egyre több az olyan cukrászda, ahol nyírfacukorral, fruktózzal vagy sztíviával édesítenek.
Az Álomsüti cukrászda elsőre pont olyannak tűnik, mint fehér cukros társai. Berendezése egy fagyipultból, süteményespultból és néhány kávézóasztalkából áll. Közelebbről megnézve azonban olyan különleges tortákat lehet látni, mint például a díjnyertes kapros-túrós-szedervelős torta (aminek megkóstolása ínyencek számára kötelező), de nem hiányoznak az olyan klasszikusok sem, mint a zserbó vagy a rigójancsi. Eredeti hely a Baross Cukrászda is: a sütemények mind nyírfacukorral és szűrt vízzel készülnek, és zabpelyhes pitétől kezdve a Paleo szeletig többféle különleges és hagyományos édesség kapható. A retrohangulatú helyen a cukrász akár életmód-tanácsadással is ellát minket, miközben állva elmajszolhatjuk, vagy akár becsomagoltathatjuk a tekintélyes méretű diabetikus krémest.
Budán a Brioche cukrászdában akár már reggel örömet szerezhetünk magunknak – egészségesen. Az üzletben tej-, tojás- és cukormentes termékek és sütik közül válogathatunk, a csökkentett szénhidráttartalmú pékáru mellé pedig lúgosító kávét vagy teát rendelhetünk.
Ha a belvárosban korzózva a Tortaszalon felé vesszük az irányt, azt érezzük, kellemes süteményillat lengi be a Veres Pálné utca környékét. A cukrászda tortatervezője, Raj Ráchel természetes anyagokkal dolgozik, gyümölcscukorral édesít és fehérjealapú, könnyű diós, mákos, illetve kókuszos piskótalapokat használ, hogy csökkentse a sütikreációk szénhidráttartalmát. A könnyű, pudingos-tejszínes Eszterházy-szelet a vásárlók nagy kedvence, csokis kókuszos süteményére pedig a cukorbeteg kismamák esküsznek.
Azt is kiszolgálja a főváros gasztrokavalkádja, aki vénasszonyok nyarán különleges diabetikus fagyit szeretne enni, netán azzal a fura kívánsággal, hogy a tölcséren az akácos vagy fehércsokis-levendulás fagyi rózsa alakban legyen elhelyezve. A bazilikánál lévő, hangulatos Gelarto Rosa fagyizó előtt nyáron rendszerint hosszú sor várja, hogy a nyírfacukorral is készült kézművesfagylaltból egyen egy rózsányit.
Barátnős, hosszabb beülős traccspartik ideális helyszíne lehet a Charlotte cukrászda. Színes tortaszeleteket körülbelül 400 forintos áron, kisebb választékban árulnak. Az elegáns, tágas rózsaszínű sütiző kellemes, üde színfolt a kiskörúton.
Aki Pesttől kijjebb merészkedne, legalább az Ambrosia Cukrászdáig menjen el, főként, ha romantikus hangulatban van. Távol a nyüzsgéstől, télen-nyáron nyitva a kisváros színfoltja. Lelkes kis csapat a saját termelőjében készíti a kézműves fagyit és házias süteményeket, de vannak itt kávéspecialitások és koktélok is – szirup nélkül!
A Kecskemét környékiek jól ismerik a Jákó Cukrászdát, amely már 1977 óta működik, szóval mostanra csak tudhat valamit. Hiába a 160 négyzetméter, még mindig Jakó Lajos, felesége Anna, két lányuk Bea és Rita alkotja a csodákat – habár ma már hatvan dolgozó is besegít. 2003 Dobos C. József Díjat nyert a hely, és bár az ilyesmit nem épp a cukormentes újdonságokért adják, itt azokat is megtaláljuk.
Otthonra Webes kosarunkat egy klikkel feltölthetjük diabetikus alapanyagokkal. Rendelhetünk palacsintaport, piskótaliszt-keveréket, tésztákat, máktölteléket. Az „igazi” boltba járóknak az Egészségfarm üzletlánca Budapest több pontján hazai termelőktől kínál különféle cukormentes élelmiszereket és alapanyagokat nagy választékban, de a legtöbb bioboltban és néhány drogériában is kaphatók diabetikus élelmiszerek. |