Kókusztejes palacsinta
Hozzávalók:
• 2,5 dl kókusztej
• 1 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
• 1 tojás
• 6 dkg mandulaliszt (ha nagyon hó vége van, akkor jöhet finomliszt is)
• 4 evőkanál finomliszt vagy rizsliszt
• 2 evőkanál cukor vagy nyírfacukor
• 2 teáskanál sütőpor
• opcionálisan mehet még bele két evőkanálnyi kókuszreszelék is
A tojást a cukorral elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a vizet, a kókusztejet és a lisztet. Fél órán át pihentetjük, majd átkeverjük, és ha túl sűrű, adunk hozzá egy kevés vizet. A hagyományos módon kisütjük, banánnal töltve és tejszínnel leöntve a legfinomabb. De ananásszal is nagyon jó ízű, így kicsit a piña colada koktélra emlékeztet az íze.
Rizstejes palacsinta
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 3 tojás
• 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj, de kókuszzsírral sem rossz
• 2 dl szóda vagy szénsavas víz
• 3 dl rizstej
A palacsintatésztát a szokásos módon bekeverjük, aki fél a csomóktól, az jobban jár, ha turmixolja. Majd fél óra pihentetés után a hagyományos módon süssük ki.
Szerencsére a rizstejet sem muszáj boltban megvenned, íme egy kipróbált recept.
Almás palacsinta, ahogy a nagyi csinálta
Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 3 tojás
• 1 nagy vagy 2 kisebb finomra reszelt alma
• kis olaj
• csipetnyi só
• csipetnyi őrölt fahéj
• kb. 5 dl szóda vagy szénsavas víz
Az almát a lehető legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük, majd kikeverjük a tojással, a liszttel, a sóval és a fahéjjal, és jöhet hozzá a víz is. Fél órát pihentetjük és a szokott módon, kiolajozott palacsintasütőben kisütjük. Aki egy kicsit lazább tésztát szeretne, az rakhat bele egy kevés sütőport is. Mi magában vagy cukros tejföllel szoktuk enni.
Még több palacsinta! – Különleges palacsinták |