Életmód

Veszélyes lehet a sok ülés

A napi hat óránál több időt üléssel töltők körében gyakrabban fordulnak elő krónikus betegségek – figyelmeztet egy új tanulmány.

Az ausztrál és amerikai közös kutatás eredménye szerint az ülőmunkát végző emberek, például az irodai dolgozók vagy kamionsofőrök számára mindenképpen ajánlatos rendszeres időközönként felállni a székből és mozogni egy kicsit, hogy elkerüljék a krónikus betegségek megjelenését. A kutatás során több mint 63 ezer, 45 és 65 év közötti, Új-Dél-Walesben élő ausztrál férfit vizsgáltak meg. A kutatók rákérdeztek a résztvevők krónikus betegségeire, és megkérdezték tőlük, hogy naponta hány órát töltenek egy helyben üléssel.
„Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az aktív életmódot folytató emberek körében kisebb a krónikus megbetegedések aránya, ezért mindenképpen érdemes lecsökkenteni az egy helyben üldögéléssel töltött időt – írta Richard Rosenkranz, a Kansas Állami Egyetem humán dietetikus docense az egyetem hírlevelében. – Az irodai munkák többsége hosszú egy helyben való ülést igényel, ami egészségügyi szempontból rendkívül veszélyes lehet az inaktivitás és energiakibocsátás alacsony szintje miatt” – magyarázta Rosenkranz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top