Életmód

Megtudhatjuk, meddig fogunk élni

Az Intermountain Szívintézet (Salt Lake City, Egyesült Államok) munkatársai szerint a DNS-lánc hossza alapvetően befolyásolja a várható élettartamot.

Az Amerikai Kardiológusok Szakmai Kollégiumának éves tudományos ülésén bemutatott vizsgálat, mely 3500 szívbetegre terjedt ki, bebizonyította, hogy a DNS-lánc hosszától függ, meddig élünk.
Az elemzés a kromoszómák végén jelenlévő DNS-szakaszra, a telomerekre koncentrált. A telomerek töltik be a sejtekben a biológiai óra szerepét, ugyanis azok minden egyes osztódás során rövidülnek. Az elhangzott előadás szerint a megállapítás szervezetszinten is igaz, ugyanis minél nagyobb volt a telomerek hossza, annál magasabbnak bizonyult a szívbetegek élettartama is.

Megtudhatjuk, meddig fogunk élni

Korábbi tanulmányok felfedték, hogy az életkor előrehaladtával a kromoszómák védő telomer rövidülése tapasztalható. A rövidülés emellett kapcsolatba hozható olyan krónikus betegségekkel, mint a rák, a szív- és érrendszeri problémák, illetve az oxidatív stressz, például dohányzás, légszennyezés, stressz is negatívan befolyásolja a hosszt. Ismert, hogy ezek a tényezők a biológiai öregedési folyamatokat is serkentik. Jelen vizsgálati anyagokat egy vérmintákat tartalmazó archívumból vették, az alanyoknál mintegy 20 éves időszakra elérhetőek voltak a klinikai és túlélési adatok. A megállapítások bioinformatikai elemzés segítségével születtek meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top