1. Az egészséges étkezés unalmas, és megnehezíti az életünket
Mivel a helyes étkezés a változatosságra épül, az unalmasság vádja rögtön meg is cáfolható. Az ízeket tekintve sem kell lemondanunk a gasztronómiai élményekről. Az ízlelőbimbóink kezdetben hiányolhatják a megszokott ízfokozókat, továbbá a só- és cukortartalmat. De a szervezetünk átállásával a természetes ízeket újra megtanuljuk értékelni, és az étkezés valódi örömforrássá válik ismét.
Ahhoz, hogy jó minőségű, változatos étrendet alakítsunk ki, csak a gondolkodásunkon kell kicsit változtatni.
2. Az alacsony glikémiás indexű ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak
A glikémiás index (GI) csak azt mutatja meg, hogy az elfogyasztott ételben levő szénhidrátokat milyen
Az élelmiszerek GI-értékét az elkészítésük módja is befolyásolhatja. Minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát (intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés, vízben való oldás) növeli a glikémiás indexet, míg a kímélő eljárások (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost csökkentik azt. |
gyorsan bontja le szervezetünk glükózra, és ezáltal milyen gyorsan és milyen magasra emelkedik a vércukorszintünk. Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása kiegyensúlyozott vércukorszintet eredményez, ezáltal az inzulintermelés is kiegyensúlyozottá válik szervezetünkben, nő a koncentrációs képességünk, és nem tör ránk farkaséhség estére. Ettől függetlenül azonban az ételek kalóriatartalma nem változik.
3. Növényi zsiradékból bármennyit fogyaszthatunk
Bár a növényi olajok általában egészségesebbek az állati zsíroknál, jó, ha tudjuk, hogy energiatartalmuk közel azonos a zsírokéval. A növényi olajok titka abban rejlik, hogy inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, így fogyasztásuk hosszú távon egészségesebb.
4. Az esti evés hizlal
Kutatások bizonyítják, hogy az esti evés önmagában nem járul hozzá a túlsúly kialakulásához, a túlzott kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód viszont annál inkább. Az esti mértéktelen falásokat kiküszöbölhetjük, ha odafigyelünk vércukorszintünk szinten tartására napközben is. Elég, ha lefekvés előtt három órával már nem tömjük tele a gyomrunkat, így biztosíthatjuk szervezetünk számára a megfelelő emésztéshez szükséges körülményeket is.
5. Mindig a friss zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben
Ha az általunk vásárolt zöldség és gyümölcs tényleg friss, nem állt a hipermarket raktárában, nem kezelték tartósítószerekkel, természetesen megállja a helyét ez a kijelentés. A bolti áru minősége sokszor azonban nem tud a vele szemben támasztott követelményeknek megfelelni. Az „igazi” friss termékek hiányában jobban járunk, ha a fagyasztottat választjuk, mivel legtöbb esetben a betakarítás és a hűtés között nagyon rövid idő telik el, így ilyenkor megmarad a vitamin- és ásványianyag-tartalom nagy része.
6. A szénhidrátok nem egészségesek
Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás. Ideális esetben a napi energiabevitelünk több mint felét teszi ki. Ha megvonjuk a szervezetünktől a szénhidrátokat, anyagcserénk felborulhat, hiszen az energiánkat ebben az esetben magasabb zsír- és fehérjefogyasztással pótoljuk. A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával és a mértékletesség elvét követve a szénhidrátokat sem kell étkezéseinkből száműzni.
+ 1: A természetes összetevőket tartalmazó élelmiszerek minden esetben egészségesek
A „természetes összetevők” felirat megtévesztő lehet, mivel ez még nem garancia arra, hogy natúr, feldolgozásmentes élelmiszert választunk. Mivel ez a definíció elég bizonytalan, a termék tartalmazhat számos feldolgozott anyagot és lehet magas a cukortartalma is, így kezeljük fenntartással és olvassuk el az összetevők listáját is!
A már negyedik éve működő országos átfogó egészségvédelmi szűrőprogram keretében a helyes táplálkozás mellett egyéb témákról is hasznos információkat kaphatunk az egészséges életmód kialakításához. További információ: a www.egeszsegprogram.eu