Életmód

A női agy azonnal reagál a babasírásra

A női agy valószínűleg be van programozva arra, hogy azonnal reagáljon az éhes csecsemő sírására – állítják a szakemberek.

A kutatók férfiakat és nőket követtek nyomon, akiknek először hagyták, hogy szabadon járjon az agyuk, majd CD-ről fehér zajt játszottak le számukra, ám közbeszúrták egy csecsemő sírását is. Amint arról a tanulmány egyik szerzője, Marc H. Bornstein beszámolt, már korábbi vizsgálatok is bebizonyították, hogy érzelmi szinten másképp reagálnak a nők és a férfiak egy síró csecsemő hangjára, ám a mostani kutatás azt is kimutatta, hogy a figyelem tekintetében is nagy a különbség a két nem között. A vizsgálatban 18 gyerekes és gyerektelen felnőtt vett részt, és az MRI segítségével a szakemberek megállapították, hogy az éhesen síró újszülött hatására – függetlenül attól, hogy valaki maga szülő volt-e vagy sem – a két nem eltérően reagált: a nők agya azonnal készenléti üzemmódba kapcsolt, míg a férfiaké továbbra is pihenő állapotban maradt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top