Életmód

Élvezd az életet az érzékeny fogak okozta kellemetlenségek nélkül!

Előfordult már veled, hogy a nyári hőségben megkívántál egy hűsítő üdítőt vagy fagylaltot, de mégsem tudtad zavartalanul élvezni ezeket, mert már az első kóstolásnál hirtelen, éles fájdalmat éreztél? Ha igen, könnyen lehet, hogy érzékenyek a fogaid.

Mi a fogérzékenység?

A fogérzékenység a dentin-túlérzékenység hétköznapi elnevezése, tünete a rövid ideig tartó, váratlan és éles fájdalom, melyet  forró, hideg, édes, nagyon savas ételeket és italok fogyasztása,  vagy hideg levegő belégzése esetén érezhetsz.

A fogérzékenységet a fognyakak szabaddá válása okozza, mivel az  ingereket közvetítő dentincsatornák védelem nélkül maradnak. Ezek a mikroszkopikus méretű csatornák folyadékot tartalmaznak, amely elmozdul hideg, forró, érintés, illetve a száj magas cukortartalmának hatására. Ez a mozgás ingerli az idegeket és okozza a fájdalmat. A fognyakak szabaddá válásának okai lehetnek a túl erős fogmosás okozta ínyvisszahúzódás, a fogzománc elkopása vagy a fogágybetegségek. Egyes fogorvosi kezelések, mint például a professzionális fogfehérítés, szintén súlyosbíthatják a fogérzékenységet.

Tegyél próbát még ma!

 

Mit lehet tenni?

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, számolj be róla fogorvosodnak, aki felméri, mi okozhatja ezeket. Ha a fogzomác ép és a dentincsatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, jó megoldás lehet speciális fogkrém használata. A Colgate Sensitive Pro-ReliefTM fogkrém lezárja az érzékeny fogak idegeihez vezető csatornákat, ezzel megakadályozza a fájdalom kialakulást. Rendszeres használata során olyan védőréteget alakít ki, mely tartósan véd a fogérzékenység ellen. Ezt a fogkrémet úgy is használhatod, hogy közvetlenül felviszed a fogak érzékeny felületére és 1 percen át bemasszírozod, így azonnal enyhíti a fogérzékenységet.

Sokat segíthet, ha változtatsz szájápolási szokásaidon. Ha erősen súrolod a fogaid, mert úgy gondolod, csak így lesznek igazán tiszták,  többet árthatsz, mint használsz, károsíthatod a fogzománcot, elősegítheted az íny visszahúzódását. Legfeljebb naponta kétszer, kizárólag lágy szálú fogkefével moss fogat! Savas ételek és italok (pl. gyümölcsök, bor) fogyasztása után igyál meg egy pohár vizet, hogy helyreálljon a szád PH értéke, és legalább egy órát várj a fogmosással! Hogy miért? Mert a savas ételek kioldják a fogzománcban található ásványi anyagokat, a zománc felpuhul, amit a fogmosással csak tovább koptatsz.

Élvezd az életet az érzékeny fogak okozta kellemetlenségek nélkül!

 

További infromációk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top