Életmód

A stressztől megőszülhetünk

Érdemes lazítania, stresszoldó gyakorlatokat végeznie annak, aki sokat stresszel. Kutatók szerint ugyanis a túl sok aggodalmaskodás, feszengés ősz hajszálakat szül.

A New York-i Egyetem munkatársai felfedezték, hogy a hajszínünkért felelős sejtek túlzott mértékű stresszbehatás következtében eltűnnek. Ráadásul ezek a sejtek, az érintettek legnagyobb bánatára, nagy valószínűséggel már sosem térnek vissza. A kutatók abból indultak ki, hogy amikor az emberi test megsérül, a melanintermelésért felelős őssejtek a szőrtüszőkből a bőrbe kerülnek, hogy megpróbálják korlátozni a károsodást. Egérkísérletük azt mutatta, hogy a szín ugyanilyen kiürülése következett be akkor is, amikor az állatokat stresszhormonoknak tették ki. A szakértők azt is hozzátették, hogy ez arra is magyarázatot ad, miért okoz a stressz olyan pigmentációt, amitől a bőr sötétebbnek látszik. A szakértők szerint bizonyítható, hogy a stressz hatására a melanin „elvándorolhat” a szőrtüszőkből a bőrbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top