A hideg napokon az is erőt ad, ha csak visszagondolunk, visszaemlékezünk a nyári élményekre. Íme, néhány alapvető dolog, amiről az a tapasztalatom, hogy nem csak az adott pillanatra adnak erőt:
– Természetes vízben (folyó, tó, tenger) való élmények. Ezek közül is kiemelném a fő kedvencemet, a „lifetációt”. A „lifetáció” lifegés, lebegés, akár laza meditációval egybekötve (ez már-már egyfajta levitáció), azaz a vízben gumimatracon való ringatózás. Minden szerénytelenség nélkül mondhatom, ennek a műfajnak évek óta az egyik mestere vagyok. (Hat-nyolcféle különböző típusú felfújható alkalmatosságom van. Nyolc és fél órás a csúcsom, dupla matracon, ami már-már jacht, tehát víz és naptej is fölkerül a matracra). Az önfeledt és hosszan tartó lifetáláshoz mindenképpen javaslom, hogy érdemes a parttól távolabb egy bójához vagy a pecások által leszúrt karóhoz kikötni magunkat (kinyúlt fürdőbugyi a csuklóra tekerve). Így órákon át biztonságban lebeghetünk anélkül a veszély nélkül, hogy a parttól távol ébredünk föl.
– Ha már vízi kikapcsolódás, és esetleg barátokkal, családtagokkal vagyunk, akkor érdemes valami jó kis labdás vízi játékba is belemenni, ahol két csapatra oszlunk, és teperni kell a lasztiért.
– Tűzrakás és szalonna- vagy vegáknak zöldségsütés, sőt, bográcsozás is, a lényeg, hogy legyen szabad tűzön főtt-sült étel, és többórás tűzben gyönyörködés. A grillezés ennek egy lazább változata, nem helyettesíti a nagy tüzet.
– Szabadtéri koncert, ez lehet fesztiválon vagy más alkalmon is, a lényeg: a szabad ég alatt élvezni a zenét.
– Sok-sok mezítlábalás, fűben fekvés, sőt akár fetrengés. Amivel még ezt meg lehet spékelni, az a szabadban alvás. (Külön ajánlom a puha homokot, akár kézzel is beletúrni, játszani vele.)
– Piknik vagy kerti parti a barátokkal
– Legalább egyszer megvárni a napfelkeltét. (Közben lehet belül mondogatni: „Szídd fel, begyem, a sok napenergiát!” A kelő napba bele lehet kívánni a születő terveket.)
– Különféle gyümölcsök vagy zöldségek leszakajtása frissen, begyűjtésük, és persze evésük. Tehát legalább egy icipici „miniszüret”. (Szedd magad!-lehetőségek, vagy ha nincs saját kertünk, akkor barát vagy rokon kertjében engedélyezett csipegetés.)
– Vadvirág szedése
– Kirándulás nyári erdőben
– Legalább egy kerthelyiséges, vagy este, éjjel is nyitva tartó nyitott szórakozóhelyen való együttlét barátokkal vagy kedvesünkkel
– Bringázás
– Legalább 1-2 gyümölcsnap a friss idénygyümölcsökből, hadd tisztuljon a test!
És néhány pluszjavaslat – ez már kifejezetten fakultatív:
– Bodza- és hársfavirág begyűjtése és leszárítása, lekvárfőzés és kovászosuborka-készítés. (Olyat, amilyet otthon csinálunk, szinte sehol nem lehet enni. Több étteremben nem pirítóssal kovászolnak, hanem lisztet szórnak az uborka közé.)
Úgyhogy ajándékképpen íme a kovászos uborka receptje:
Hozzávalók:
|
Elkészítés:
Miközben rakosgatod bele az üvegbe a kettévágott uborkákat, időnként rakosgass közé egy-egy gerezd megtisztított fokhagymát is, illetve – mindezt ízlés szerint – szárított csípős paprikát vagy chilit, vagy pepperonit. Érzésre, attól függően, mennyire szereted a csípőset.
Hagyj az üveg tetején annyi helyet, hogy az utolsó adag száras kaprot rágyömöszöld, majd öntsd le az egészet meleg sós vízzel. A sómennyiség megsaccolásánál azt tudatosítsd magadban, hogy ez nem csak a lébe kerül, hanem ezt fogja beszívni az uborka, ettől lesz sós. Ezután rakd az egész tetejére a frissen pirított kenyeret. (Pár napig a napon érlelni: ez adja a kovászt.)
No, és itt jön a lényeg! Mennyi ideig legyen a napon az üveg, és a tetején a pirítós? Erős napnál én a kenyeret bő két napig hagyom az uborka tetején, és attól függően, mennyire erős a fény, hagyom még kint az uborkát. Ha nagyon erős, akkor néhány plusz óra is elegendő, ha gyengécske, akkor a harmadik nap vége felé már le lehet szűrni az egészet. Finom lyukú szűrőn szűröm le az egészet egy jénai tálba, amit aztán lefedve berakom a hűtőbe. Imádom a nyarat!