
Dr. Lotte van Dillen, a Leideni Egyetem, valamint Reine van der Wal, a Radboud Egyetem munkatársai kutatásukban arra kérték a résztvevőket, hogy sós, édes vagy keserű ételek fogyasztása közben végezzenek bonyolult memóriateszteket. Kiderült, hogy azok, akiknek figyelmét elterelték a mentális feladatok, nagyobb valószínűséggel érzékelték íztelennek az ételeket. Egy másik kísérlet kiértékelésénél pedig azt állapították meg a kutatók, hogy a feladatot végző alanyok több ételt fogyasztottak annak érdekében, hogy elérjék ugyanazt az ízszintet, és kevésbé voltak tudatában annak, mennyit esznek. A figyelmüket elterelő személyek nagyobb valószínűséggel ettek sósabb rágcsálnivalókat, és tettek több cukrot a limonádéjukba. Egy átlagos otthonban az étkezések körülbelül hatvan százaléka a tévé előtt történik, pedig a televízió kikapcsolásával csökkenteni lehetne a kalóriabevitelt, és növekedne az ételek élvezeti értéke.