Életmód

Tényleg élhetne bármelyikünk 100 évig?

Tényleg élhetünk-e legalább 100 évig, ha tudatosan odafigyelünk magunkra? Valóban számít-e, ha mondjuk rendszeresen sportolunk vagy sok vizet iszunk?

Tényleg lehet 100 évig élni?„A nagyapám 99 éves koráig dohányzott” – zárja le minden egyes alkalommal a vitát az apám, amikor próbálom lebeszélni a cigizésről. Mindig olyan magabiztosan mondja ezt, mintha biztos lenne benne, hogy ő maga is száz évig él majd. Én meg irigylem, mert mi van, ha elég hinni benne, és nem parázni folyton, hogy vajon a budapesti levegő mennyivel rövidíti meg az életemet, hiába eszem szuperegészséges kajákat…

A nagyanyám 93 éves, a nővére 96, van egy húguk is, aki a nyolcvan-egynéhány évével mindig a legkisebb testvér marad. Nem kérdezem őket, mint ahogy illik a majdnem 100 éveseket a születésnapjukon, hogy mi a hosszú élet titka. Nem kérdezem, csak figyelem a szokásaikat, és próbálok tanulni. Egy biztos, már fiatal koruk óta rengeteg gyógyteát isznak.

Csodamódszer nincs

Jó lenne, ha az én családom is megélné a 818. életévét, mint a Guinness-rekorder szardíniai család. Persze szívesen lennék majd 95 éves koromban a világ legidősebb jógaoktatója is. Aztán ott van még a pozitív gondolatokkal (is) kezelő, ápoló budapesti kozmetikus, aki 10 évet fiatalodott 10 év alatt. Nehéz eldönteni, hogy amit látsz, az csak egy jól retusált fotó, vagy a valóság…

Mindenesetre ilyen egy 95 éves jógaoktató:

„Van, aki erre teszi fel az életét, van, aki nem; döntés kérdése – mondja Wlacsil Zoltán, a Wudang taoista közösség tanítója a Nők Lapja Cafénak. – A taoisták már több ezer éve kutatják a halhatatlanság titkát. Igen, eleinte különböző vegyszerekkel próbálkoztak, hogy halhatatlanná tegyék a fizikai testet, aztán persze később erről letettek” – meséli a taoista gyógyítással is foglalkozó Zoltán.

Hogyan őrizhetném meg az egészségem, a fiatalságom minél hosszabb ideig? – kérdezi a Válaszkeresőn az egyik fórumozó. A Zoltánt felkeresők is ezt (is) szeretnék tudni, ilyenkor mindenki egyénre szabva kapja meg a jó tanácsokat. Nincs se csodapirula, se csodamódszer, csak praktikus tanácsok vannak.

Átlagos élettartam a világban

Magyarországon 2012-es adatok szerint a férfiak várható átlagos élettartama 71, a nőké pedig 78 év. A világon az egyik legalacsonyabb várható élettartamot, 49 évet, Afrikában, Csádban jegyzik. A legtovább pedig – még Japánon is túltéve – Monacóban élnek az emberek, 89 évig.

150 évig…

„A lelkesedés hamar alábbhagy, ha mondjuk napi kétszer háromnegyed óra testmozgást javasolok, vagy étrendváltást. Sokan azt mondják, ezt lehetetlen megcsinálni – magyarázza Zoltán. – Nyilván nem mindegy, hol élünk, városban, vidéken, nem mindegy, mit csinálunk, de a genetikánktól függetlenül törekedhetünk arra, hogy minél tovább éljünk egészségesen.”

Az emberi test 140-150 évet is bírna a taoista tanítás szerint. „Igaz, hogy akár nyolcvan évig is élnek az emberek, de sokszor már 50 éves korukban fáj a derekuk, itt rossz, ott rossz. Arra kéne törekedni, hogy ez ne így legyen.”

Termelj friss levegőt odahaza!

A legszebb az egészben, hogy nem kell borzasztóan bonyolult vagy drága dolgokra gondolni, amikor arról van szó, hogy mi kell ahhoz, hogy 100 évig éljünk. (Persze szerencse is, az pedig nem kerül pénzbe.) De a lényeg, hogy a taoista tanítás szerint már azzal is sokat teszel magadért, ha telepakolod a lakást növényekkel, mert azok friss oxigént termelnek neked.

                                                    Tényleg lehet 100 évig élni?A hosszú élet taoista titkai
                                        módszerek százai, hogyan éljünk 100 évig

„Ahhoz, hogy meghosszabbítsuk az életünket, és javítsunk a minőségén, nem szükséges, hogy egészségesek legyünk. Azaz ne nyugtalankodjunk a múlt miatt. Az számít

, amit ettől a pillanattól kezdve teszünk” – írja dr. Maosing Ni, A hosszú élet taoista titkai című könyv szerzője. A hagyományos kínai gyógyászat doktora és a taoista hosszú élet kutatás szakértője több száz apró tanáccsal látja el a legalább száz évre szomjazókat. Gyógynövények, agytorna, teknőstippek és zsíranyagcsere-gyorsítás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top