Életmód

Fogyás-ABC: így mérik magukat a profi fogyókúrázók!

A mérleget és a mérőszalagot is tudod használni, de mi lesz akkor, ha a kemény munkád ellenére "stagnálni" kezdesz? Mielőtt feladnátok, eláruljuk, miért segít a fogyásban, ha kiszámoljátok mondjuk a testzsírotokat.

Én hetente egyszer mérem magam. Egyik reggel is lendületesen rápattantam mázsa pajtásra, és azzal kellett szembesülnöm, hogy a piszok pár dekával többet mutat, a mérőszalagon mért számok megegyeznek az elmúlt heti eredményekkel. De tudtam, hogy nem “ettem félre”, a heti edzés is megvolt, melyből kettő magamhoz képest extrémre sikerült.

Akkor mi lehet a baj? (Na, ezt a költői kérdést hányan szoktátok feltenni?) Egy életem, egy halálom, jöjjön a zsír- és az izomszázalék. Az előbbi 0,3-del csökkent, azt utóbbi 0,2-del nőtt. Juhú!

Tudtam én! Na, de hol van a kutya elásva? Megsúgom: az a bizonyos női ciklus a ludas. A vízvisszatartással és az egyéb járulékos tényezőivel. Számomra mérvadóbb a „tiszta” zsír és a „tiszta” izom százalékos változása, mint bármi!

Ezért jó ismerni a titkos kódokat, íme:

Fogyás ABC: így mérik magukat a profi fogyókúrázók! BMI (Body Mass Index)

Az ember testmagasságát és súlyát veszi figyelembe, majd osztályozza az eredményt. Például itt nagyon egyszerűen ki lehet számolni, hogy melyik tartományban szerepelsz.

A normális testsúlyra vonatkozó értékeket én fenntartással kezelem, hiszen ez a rendszer nem számol sem a zsír-, sem pedig az izomtartalommal. Szerencsére én már a normál kategóriába tartozom, de még igencsak van mit formázni rajtam.

A következő három rövidítés alkalmazásához funkciós személymérlegre lesz szükséged, melyen beállíthatod a magasságodat, életkorodat és a nemedet. Használható eredményt csak az a mérleg ad, amely “bioelektromos impedancia” alapján mér.
Ez teljesen veszélytelen, ugyanis biztonságos frekvenciájú, alacsony feszültségű elektromos áramot vezet a testbe. (A hajad nem fog égnek állni, fogat is moshatsz közben, csak a zoknit vedd le!) Ilyen mérleget patikában is kipróbálhatsz,ahol ingyenesen megmérnek.

A cikk szerzője Léna, akinek fogyókúrás- életmódváltó kalandjait nyomon követhetitek a Caféblogon itt: lenanaplo.cafeblog.hu.

Minden mérleg használati útmutatójában találsz egy táblázatot, melynek alapján folyamatosan figyelemmel kísérheted, hogy éppen melyik tartományba tartozol (túl sovány – túl kövér).
Százalékos értékeket ad a masina, ezért biztos, hogy meg fogsz tanulni a picinek is örülni.

BW (Body Water)

Azaz a test víztartalma, hidratáltsága. Ennek normál besorolása nemenként, korosztályonként, testalkatonként változik. A mi esetünkben azért érdekes, mert a zsírszövetek tartalmazzák a legkevesebb vizet, tehát minél túlsúlyosabb valaki, annál kevesebb ennek a százalékos értéke.

A BMI és BW értékek folyamatos figyelése teljesen szükségtelen, csak támpontok, és bőven elég kéthavonta egy kis figyelmet fordítani rájuk. Az igazi ínyencség csak most következik!

Testmozgás - személyre szabva

BF (Body Fat)

Magyarul testzsír. A testzsír érték a test zsírtartalmának százalékban való kifejezése. A túlzott testzsírtartalom rengeteg betegség kialakulásához vezethet.

BM (Body Muscle)

Azaz a testünk izomösszetétele. Az izomszövet kisebb és nehezebb, mint a zsírszövet. Tehát ennél az értéknél az a jó, ha a BM százalékod minél magasabb.
Azt a kóbor feltételezést, miszerint a „zsír átalakul izommá” nagyon-nagyon gyorsan felejtsd el! Ilyen nincs! Már csak anatómiailag sem helyes ez a megállapítás. Ugyanis az izomszövet mélyebben helyezkedik el, mint a zsírszövet.
Megfelelő diétával, és rendszeres sporttal folyamatosan bonthatod a zsírállományodat, közben építheted az izmaidat is. Ha kemény és kitartó vagy, akkor az a zsírréteg, ami most még megkeseríti az életedet, egy idő után az egészséges minimumszintre fog csökkenni, és az épülő izom, ami eddig „takarásban” volt, tapinthatóvá és láthatóvá válik.

TIPP:
Azon a napon, amikor eldöntöd, hogy életmódot váltasz, fogj egy füzetet, és mérd le magad üres
gyomorral – súlyodat (funkciós mérleg esetén BW, BF, BM értékek is) és térfogatodat (minimum derék, csípő és comb).  A méréseket neked tetsző időközönként ismételd meg (ne naponta!). Az első sokkhatás után számold ki a BMI értékedet (erre elég havonta visszatérned). Készíthetsz „előtte” fotót is magadról.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top