Életmód

Magyar kutatónők komoly elismerése

Ritka kórképek genetikai hátterének felismeréséért, félrediagnosztizált betegség azonosításáért, molekulák átrendezéséért kapott elismerést három magyar kutatónő.

Az akadémikusokból álló zsűri Ádám Veronika professzor vezetésével idén olyan tudományos munkáknak ítélte oda a L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű, 11 ezer euró összdíjazású elismerést, amelyek fókuszában az eredményes, újszerű és előremutató kutatások állnak.

Magyar kutatónők kaptak 11 ezer eurós ösztöndíjat

Rokobné Révész Ágnes, az MTA Szerves Kémiai Intézet vegyésze vizsgálatai segítségével a különböző oldatokat, anyagokat elemeikre bontja, és feltérképezi működésüket, melléktermékek és káros összetevők nélkül újra összerakja őket, mindezt rendkívül költséghatékonyan. Az így keletkezett új molekulákat, összetételeket a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és más területeken lehet majd hasznosítani.

Farkas Henriette pályakezdő orvosként figyelt fel egy allergiás tüneteket produkáló, de valójában végzetes ödémás rohamot okozó betegségre, a herediter angioödémára, más néven HANO-ra. Miután az addig félrediagnosztizált betegség hátterében álló génhibát azonosították, Farkas Henriette világszinten is egyedülálló beteghálózatot hozott létre, és 150 hazai beteg kezelését vezeti a budapesti HANO-központból, emellett a Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa.

Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem kutatója, két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában.

Az ösztöndíjprogram célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben tevékenykedő tehetséges kutatónők eredményeire. Idén is csaknem száz pályázó közül választották ki a nyerteseket. A programot Magyarországon 11 éve hirdették meg először.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top