Életmód

Kína százéveseinek négyötöde nő

A kutatók szerint a magas életkor titka az egészséges életmód.

Alimihan Seyiti Forrás: i.telegraph.co.uk

Forrás: telegraph.co.uk

Kína több mint 54 ezer százévesnél idősebb polgárának a négyötöde nő. Közéjük tartozik a legidősebb is, aki állítólag 127 éve született. Amennyiben sikerül az ujgur nemzetiségű Alimihan Seyiti (lásd a képen) 1886. június 25-i születési időpontját hitelesíttetni, akkor ő lesz a világ legidősebb élő embere. A Hszincsiang-Ujgur autonóm területen élő nő egyelőre Kína legöregebbje, miután a korábbi csúcstartó, a Kuanghszi-Csuang autonóm területen élt, 1885-ben született Luo Mei-csen nyáron elhunyt.

A térségben egyébként, ahol lakott, viszonylag sok százéves él. A kutatók szerint ennek titka az egészséges életmód. Jellemző rájuk, hogy napkeltekor kelnek és napnyugtával térnek maguk is nyugovóra. Rendszeresen végeznek fizikai munkát,és lefekvés előtt mindig meleg lábfürdőt vesznek.

Alimihan Seyitiről annyit tudni, hogy még mindig maga vásárol be a bazárban, segítség nélkül látogatja meg a barátait. Tizenhét évesen házasodott, saját gyermeke nincs, de van egy örökbefogadott lánya és egy fia. Ők törődnek vele és mintegy 40 leszármazottjuk.

A kínai statisztikák szerint Hszincsiang, Hunan, Jünnan, Santung, Kuanghszi és Szecsuan tartományokban található a tíz legidősebb kínai, akik már bizonyosan betöltötték a 110. életévüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top