Életmód

Óriásit romlott a gyermekek fittsége

A mai fiatalok nem futnak sem olyan gyorsan, sem olyan messzire, mint szüleik gyermekkorukban.

Három évtized alatt sokat romlott a gyerekek szívének és érrendszerének edzettsége – mutat rá egy 28 országban készült, több mint 25 millió (9-17 év közötti) gyermek adatait feldolgozó felmérés. A kutatók azt találták, hogy a 9-17 éves gyermekek átlagosan másfél perccel lassabban futnak 1600 métert, mint 30 évvel korábban az ugyanilyen idős korosztály.

A tartós fizikai terheléssel kapcsolatos edzettségi adatok 1975 óta évtizedenként körülbelül 5 százalékkal romlottak, azaz ma 15 százalékkal rosszabbak, mint 30 éve. A fittség hasonlóan romlott lányoknál és fiúknál, kisebb és nagyobb gyerekeknél – bár a hanyatlás mértéke országonként eltérő. Az országonkénti különbségek tükrözték az elhízás és a testzsír növekedésének mértékét.

Az edzettségi állapot romlásának különböző szociális és testi okai lehetnek. Az esetek 30-60 százalékában magyarázhatja a fittség romlását a testzsír mennyiségének növekedése. Már azért is kell erre figyelni, mert ha egy fiatal általánosan nem fitt, nagyobb az esélye annak, hogy idősebb korában szív- és érrendszeri betegsége alakul ki .

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top