Életmód

Az erőszakot elítélő matricák jelentek meg a Váci utcában

11 éves kislányát megerőszakoló apa, élettársát brutálisan összeverő parlamenti képviselő, a Soroksáron futó édesanya erőszakos halála – néhány példa a nők és gyerekek elleni erőszak legutóbb ismertté vált eseteiből.

Az ESZTER Alapítvány meghökkentő kisfilmekkel hívja fel a figyelmet az erőszak tarthatatlanságára. A nemi erőszak áldozataival, bántalmazott nőkkel és gyermekekkel foglalkozó szervezet novemberben kampányt indított az erőszak ellen, amelyben figyelemfelkeltő spotokkal és egy hosszabb, az erőszak természetét is elmagyarázó filmmel emelnek szót a bántalmazás ellen.


„Tartsd kívül az erőszakot!”
és „Ide csak az lépjen be, aki nővel nem erőszakoskodik, gyereket nem bánt, és más hasonló ocsmányságot sem művel!” – ezek a feliratok olvashatók azokon a matricákon, amelyeket Szívós Márton válogatott vízilabdázó és Virág György, az ESZTER Ambulancia vezetője, valamint több önkéntes ragasztott ki a kampány újabb elemeként belvárosi üzletek üvegajtajára. A figyelemfelhívás mellett az a cél, hogy minél több üzlet csatlakozzon az akcióhoz és ragassza ki az erőszak-ellenességre felszólító matricákat. A kampány folytatódik, az akcióhoz bárki csatlakozhat.

Az erőszakot elítélő matricák jelentek meg a Váci utcában

További információ az alapítvány honlapján érhető el.

Az átfogó kampány első kisfilmjében iskolás gyerekek szándékosan durva szavakat használva beszélik meg egymással otthon elszenvedett bántalmazásaikat.  

A hosszabb dokumentumfilmben neves magyar színészek vallanak saját erőszakos élményeikről, illetve általában a bántalmazásról. Cserhalmi György, Xantus Barbara, Zséda és Szívós Márton vízilabdázó mellett olyan neves nemzetközi szakemberek is megszólalnak a filmben, mint Feldmár András pszichológus.

Az erőszakot elítélő matricák jelentek meg a Váci utcában

Az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációja (ESZTER) több mint 20 éve nyújt ingyenes pszichoterápiás és jogi szolgáltatást azoknak, akiket megerőszakoltak. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az erőszakot elítélő matricák jelentek meg a Váci utcában


„Magyarországon százezres nagyságrendben élnek olyan felnőttek, akiket gyerekkorukban megerőszakoltak. Az erőszak nem fülledt erotika; ez hatalom, kiszolgáltatottság, brutális és romboló megalázás. Az ESZTER Ambulancián húsz éve dolgozunk azért, hogy a lélekpusztítás következményeivel küszködők élete élhetővé váljon” – mondja Virág György.
Az ambulancia vezetője szerint az áldozatoknak csak akkor van esélyük, ha nem maradnak megszégyenítetten egyedül. „Azt szeretnénk, ha minél többen értenék meg, hogy a közösségnek össze kell fognia, ha minél többen ismernék fel, hogy nem maradhatnak közömbösek tovább.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top