A Birminghami Egyetem tudósai kifejlesztettek egy speciális zselét, mely megduzzad a gyomorban, ezzel pedig teltségérzetet ad.
A zselé összetevői olyan anyagok, melyeket az élelmiszeriparban egyébként is használnak dúsítóanyagként, így például citrusfélék héja, keményítő és algaszármazékok. Amikor a zselé kölcsönhatásba lép a gyomorsavakkal, duzzadni és szilárdulni kezd, amitől gyorsabban érezzük jóllakottnak magunkat.
A tudósok most az anyag olyan változatán dolgoznak, mely beépíthető a mindennapi élelmiszerekbe. A projekt vezetője, Jennifer Bradbeer elmondta: napjainkban az az egyik legnagyobb gond az ételekkel, hogy túl lágyak, könnyen emészthetők, emiatt pedig kevésbé lakatnak jól, így túl hamar leszünk újra éhesek, ami pedig gyakran nassoláshoz vezet. A zselé fogyasztása ezt akadályozná meg, megkönnyítve a fogyókúrát, illetve az egészséges testsúly megtartását.