Kalóriaszegény és hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, ezért a káposzta fogyasztása fogyókúrázóknak ideális lehet. A savanyú káposzta leve nagyszerű immunerősítő ital, növeli az étvágyat és javítja az emésztést is. Viszont vesebetegségben, gyomor- és nyombélfekélyben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek nem ajánlott az alkalmazása. Nagyon sokféle változata kapható, így bátran válogathatunk közülük: fejes káposzta, lila káposzta, kelkáposzta. Ebbe a családba tartozik még a kelbimbó, a kínai kel, a karfiol és a brokkoli is.
Sokan panaszkodnak arra, hogy fogyasztásakor haspuffadás jelentkezik. Ezt csökkenthetjük azzal, ha a káposzta első főzővizét leszűrjük, és új vizet öntünk rá. Sokféleképpen használhatjuk fel: nyersen salátákba, dinsztelve káposztás kockába, kelt csigákba és haséba tölteléknek, pogácsába és lángosba. Disznótorok alkalmával kedvelt a székelykáposzta és a töltött káposzta, de a fogyókúrázók közül sokan próbálták a káposztaleves-kúrát is.
Akárhogyan is fogyasztjuk, mindegyik formájában az egyik legegészségesebb növényünk, ezért mindenképpen illesszük be étrendünkbe hetente legalább egyszer.
Még többet a káposztáról a folytatásban, a Cafeblogon olvashatsz!