Életmód

Visszament a középkorba egy orosz

Nyolc hónapot tölt úgy, mint ahogy az 1100-as években éltek ősei.

A 24 éves Pavel Sapoznikov egy szocio-pszichológiai kihívásnak vetette alá magát. Kitalálta, hogy megpróbálja rekonstruálni, milyen körülmények között élhettek orosz elődei a középkorban.

Az orosz Robinson havi egyszer lát embert

2013 szeptemberében vágott bele az „időutazásos” aszkétaéletbe, és a projekt idén májusban ér véget. „Egyedül élek, a múltban” – jegyezte meg Pavel, aki egy középkori tanya másolatában tengeti a napjait, szakítva a modern világ minden előnyével. Mindenképpen a téli hónapokat akarta választani, hogy tesztelhesse hipotéziseit, ráadásul ez az időszak még több kihívás elé állítja a túlélésért.

A tanya egy teljesen elzárt erdőben található, ugyanazzal a technológiával építette fel (régészeti és etnográfiai adatokra, leletekre támaszkodva), mint amelyet a 10. századi Oroszországban használtak. Minimális felszerelés, ennivaló és eszköz áll a rendelkezésére, Pavel pedig vadászattal, gyűjtögetéssel, horgászattal szerzi be a napi táplálékát. Teljesen el van zárva mindenféle kommunikációtól, kivéve havonta egy napot, amikor megosztja tapasztalatait a kutatócsoportjával, amely figyelemmel kíséri a projektet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top