Életmód

Ezek a szakmák halnak ki 2033-ra

Virtuális ügyintéző, aki akár napi 67 ezer telefonhívásra is tud válaszolni, robotpincér, aki sose ejt le egy tányért sem, és hajmosó automata. 2033-ra az emberi közreműködést igénylő szakmák majdnem fele eltűnik egy oxfordi kutatás szerint.

Kucséber, pintér, paszományos – nekünk így elsőre már nem teljesen egyértelmű, hogy milyen szakmák is voltak ezek valaha. És 2033-ban a postás, a recepciós vagy a fodrász hangzik majd ennyire furán. Az Oxford Egyetem egy kutatása szerint ugyanis 2033-ra a technológiai fejlődés miatt az ember által végzett szakmáknak majdnem a fele (45 százaléka) tűnik majd el. A tudósok szerint első lépésben a logisztikusok, adminisztrátorok, telemarketingesek, ügyintézők és hasonló munkakörök szerepét egy az egyben átveszik a komputerprogramok. Aztán pedig már mesterséges intelligenciával megáldott szerkezetek veszik át a mérnökök, tudósok és hasonló szakmák helyét. Az viszont vicces, hogy amikor már virtuális mérnökök tervezik a jövő épületeit, közben hús-vér esküvőszervezőkre még szükség lesz a tanulmány szerint. A menyasszonyok szerteágazó kívánságait egy gép képtelen lenne követni…

1. postás

Már rég nem lesz sárga csekk, a bélyegről és a képeslapról pedig majd a kommunikációtörténeti kiállításokon emlékeznek meg 2033-ban. Az ilyen filmcímeket, mint például A postás mindig kétszer csenget, addigra senki nem fogja érteni. Postás Józsi videoklipjeit pedig iskolásoknak mutogatják majd, legyen valami halvány elképzelésük, mit is csináltak ennek az ősi szakmának a képviselői. (Itt persze nem az éneklésre gondolunk.)

2. ügyfélszolgálat, recepciós

El lehet felejteni az ügyfélszolgálaton való kiabálást, mert nem lesz kivel kiabálni, legalábbis a virtuális ügyintézőnket nem nagyon fogja érdekelni. A szőke, csinos – a valóságban nem létező – ügyfélszolgálatos Eliza már munkába állt. Chetan Dube, egy szoftvercég igazgatója fejlesztette ki, és Eliza olyat tud, amivel nehéz lenne versenyre kelni: napi 67 ezer telefonhívást tud fogadni, miközben válaszol e-mailekre, és egyéb irodai teendőket is ellát. Titkárnőnek is tökéletes, és így végre megszűnhet egy klasszikus klisé: a titkárnő és a főnök titkos viszonya. A recepciósról pedig annyit, hogy Győr környékén már létezik egy automata motel, ahol néhány gombnyomás és pénzbedobás után szabad szobát kapunk éjszakára anélkül, hogy egy árva lélekkel is szót váltottunk volna.

3. pincér, szakács


Nincs több flört a helyes pincérrel, dicsérni a szakácsot pedig teljesen felesleges lesz. „Bí-bipp” – maximum ennyit kapunk a leves mellé a műanyag-fém borítású pincérünktől. Bár nézegetve a robotéttermes videókat az interneten, bennünket nem győzött meg a robotpincérek nagyszerűsége. Mondjuk cserébe azért, hogy nem tudnak kedvesek lenni, az udvariatlanság is teljesen kizárva. A valódi pincérek pedig biztos robotvendégekről álmodoznak.

4. fodrász

A kutatás szerint nekik is búcsút mondhatunk, de képtelenek vagyunk elhinni, hogy hagyná a nőtársadalom a fodrászok „kihalását”. Ebben a cikkünkben kozmetikusokat, fodrászokat kérdeztünk a vendégeikről, és kiderült, hogy ők egyfajta pszichológusként is működnek. A családunkról, a munkánkról, sőt akár a szexuális életünkről is tudnak mindent, nemcsak a hajszínünket vagy a bőrproblémáinkat. A hajmosó-automata feltalálói azzal érvelnek, hogy hiába nem tudsz beszélni a fodrászoddal, ez a gép olyan, mintha 24 gyengéd ujjal egyszerre masszíroznák a fejed.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top