Egy Etiópiában termő gabonaféle, a teff a világsztárok legújabb kedvence. A szénhidrátban, kalciumban és vasban különösen gazdag, gluténmentes gabonát olyan hírességek vették fel az étrendjükbe, mint például Gwyneth Paltrow vagy Victoria Beckham.
A teffet sokáig legfőképpen takarmányozásra használták, ám mogyorós íze széleskörű felhasználásra teszi alkalmassá. „A gluténmentes élelmiszerek piaca megugrott az elmúlt években, de sok kereskedő a fehér rizs és a kukorica felé fordult, a búza helyettesítésére. Ügyfeleink azonban olyan gluténmentes alternatívákat kerestek, melyek sokkal táplálóbbak, ezeknek a kritériumoknak pedig, ahogy a quinoa, úgy a teff is megfelel” – magyarázta Toby Watts, az egyik biotermékeket kínáló brit szupermarketlánc munkatársa a Daily Mail riportjában.
A teffet a rizshez hasonlóan lehet felhasználni: vízben megfőzve magában vagy köretként fogyasztható, de puding is készíthető belőle, tej, gyümölcsök és barna cukor hozzáadásával. Hátránya, hogy elég drága: 400 gramm 7 angol fontba, vagyis nagyjából 2700 forintba kerül.
