Életmód

Mikor érdemes méregteleníteni?

A tavaszi nagyböjt ideje a természet éledezésével esik egybe. Ilyenkor ösztönösen is keressük a módját, hogy testben és lélekben felkészüljünk az előttünk álló tavaszi megújulásra. Sokan ebben az időszakban vágnak bele egy nagyobb méregtelenítő kúrába is, pedig egyáltalán nem biztos, hogy kellene. Érdemes előbb tájékozódni, hogy mikor kezdjük el, és arról is, kinek nem ajánlott egy ilyen diéta.
 

A méregtelenítő kúráknak számos formája létezik, de a céljuk ugyanaz: a szervezetben a tél során felhalmozódó salak- és méreganyagok eltávolítása. Általában az addigi életvitelhez képest ez jelentős változást jelent, ami a szervezetünk javára válhat, de a túlzott stressz miatt akár ártalmas is lehet.

Tavaszi méregtelenítés
 

Mikor kezdjük el?

Méregteleníteni nem kell mindenkinek, ez nem egy kötelező rítus. Csak akkor van rá szükség, ha a tél folyamán mozgásszegény életet éltünk és táplálkozásunk egyoldalú – főleg húsételekből álló – menük mentén zajlott. Azonban még ez sem elegendő indok. A salakanyagoktól megterhelt szervezet különféle jeleket ad, és ha ezeket észleljük, akkor kell csak elgondolkozni egy komolyabb kúrán. Általában a túlsúly, az állandó fáradtságérzet, ingerlékenység, hullámzó hangulat, álmatlanság, hasi fájdalmak, fakó és pattanásos bőr, kellemetlen testszag, puffadás, székrekedés, hasmenés jelzi, ha a szervezetünk a tűréshatárhoz érkezett, és szüksége van egy kis megtisztulásra.

Kinek nem ajánlott?

Ha ezeket tapasztaljuk, akkor vagy önállóan, de inkább egy szakemberrel történő konzultáció után válasszuk ki a méregtelenítő kúrát. Számos jó program elérhető az interneten, amiket végigcsinálhatunk felügyelet nélkül is, de bizonyos esetekben csak kontroll mellett méregtelenítsünk. Különösen érvényes ez a legyengült, kimerült és megbetegedésre hajlamos emberekre, az erős dohányosokra, cukorbetegekre és a kórosan elhízottakra. Kifejezetten nem ajánlott viszont a méregtelenítés a várandós és szoptató kismamáknak, az időseknek, gyerekeknek, és súlyos, például daganatos megbetegedésben szenvedőknek.

Abbahagyni is tudni kell

A méregtelenítő kúrák nagy önfegyelmet igényelnek, hiszen komoly lemondással járnak. Vannak, aki nem is tudják végigvinni, míg mások csak azért is alapon küzdenek az utolsó csepp lelkierejükkel is. Gyakran épp ez a túlzott kitartás vezet a bajhoz, és a szervezet ahelyett, hogy megszabadulva a mérgektől fellélegezne, a változás miatt stressz következtében összeomlik. Ha méregtelenítés közben nem múló rossz közérzetet, állandó szédülést, esetleg eszméletvesztést tapasztalunk, a kúrát abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top