A nyúlünnepet megelőző böjtöt nagyon kevesen tartják. Pedig ennek volt értelme a régi időkben. A tél tele volt disznóvágással, nagy lakomákkal, viszont munka a nagy hideg miatt még nem volt sok. Kellett a gyomornak egy kis pihenés, emiatt volt a 40 nap húsmentesség (most már tisztában vagyunk vele, hogy nem a hús a legnagyobb ellenség, de próbálkozásnak nem volt rossz).
A következő étel teljesen beleillik ebbe az időszakba. Többféle zöldség található benne, mégis különleges az íze és laktató (én a szénhidrátcsökkentett lisztet használtam, de nem muszáj):
Túrófasírt kétféleképp, medvehagymás krumplipürével
Hozzávalók:
500 g sovány túró
1 kis fej lila hagyma
Fél csokor petrezselyem
Fél kk. római kömény
10 dkg reszelt sajt
1 tojás
Só, bors, szerecsendió
Liszt
Olaj a sütéshez
Fél sütőtök
60 dkg burgonya
Ízlés szerint tej, vaj
1 csokor medvehagyma
Az elkészítésről A tetovált lány konyhája blogon olvashatsz.