Életmód

Napi pénzügyek gyorsan, stresszmentesen

Te is szeretnéd, ha nem kellene sárga csekkekkel bíbelődni, postán hosszan sorban állni, bankba járni utalásokat intézni? Oldd meg a napi pénzügyeidet időtakarékosan és gyorsan internetbankon keresztül!

Napi praktikum – online bankolás

Napi pénzügyek gyorsan, stresszmentesen

 

Ha interneten keresztül bankolsz, pár kattintással megtudhatod a számlaegyenleged, lemondhatsz vagy éppen felvehetsz különféle banki szolgáltatásokat – például SMS-értesítést a számlaforgalomról –, leköthetsz betéteket, de fel is törheted őket, beállíthatod a napi készpénzfelvételi korlátot, feltöltheted a mobiltelefonod egyenlegét, tájékozódhatsz különféle megtakarítási lehetőségekről, kamatokról, árfolyamokról. Mindezt úgy, hogy ki sem teszed a lábad a lakásból. Az online banki ügyintézés modern korunk egyik legkellemesebb szolgáltatása, amivel rengeteg időt és kényelmetlenséget takaríthatsz meg magadnak.

Így működik

Ahhoz, hogy interneten bankolhass, két dologra van szükséged: internetre és egy internetes banki szolgáltatási szerződésre a számlavezető pénzintézetedtől. Ez utóbbit személyesen kell kérned és aláírnod, ekkor kapod meg a netbankhoz a felhasználóneved és jelszavad, de ha ez megvan, már be sem kell többé tenned a lábad a bankba, legfeljebb ha készpénzt akarsz befizetni a számládra. Ezt követően át fog alakulni az életed, és egy rakás tehertől megszabadulsz a pénzügyek intézésekor.

Napi pénzügyek gyorsan, stresszmentesen
 

Itt van mindjárt a sárga csekk… Tetszik, vagy sem, a gázért, villanyért és még ki tudja, miért, fizetni kell. A sárga csekkel járó kényelmetlenségek viszont egyáltalán nem kötelezők. Egyrészt – ha már a csekkes befizetést választottad a szolgáltatódnál – a csekk bal oldalán, a letéphetős rész alján megtalálod azt a számlaszámot, amire a csekken szereplő összeget elutalják majd. Erre a számlaszámra te magad is közvetlenül elutalhatod a pénzt, nem kell feltétlenül a postára menni ez ügyben. Csak belépsz a netbankodba, új megbízást indítasz, ebben megadod a csekken szereplő számlaszámot, a megjegyzés rovatba beírod a gáz- vagy áramszolgáltatónál kapott partnerszámodat és még egy megjegyzést (pl. április havi számla befizetése), beírod a csekken található összeget a megfelelő rovatba, és elküldöd a megbízást. Kész. Körülbelül 3 percig tart. Ugyanígy bármilyen átutalást el tudsz intézni, nem szükséges a bankban, papíralapon megtenni ezt.

Jó tanácsok netbankosoknak

Bár az internetes bankolás igen egyszerű és praktikus dolog, a biztonság érdekében nem árt néhány szabályt betartani. Az első, hogy pénzügyeinket lehetőleg ne intézzük úgy, hogy más is láthassa belépési nevünket és jelszavunkat. Általában tanácsos elkerülni a nyilvános internetelérési pontokat (netkávézót, ingyenes wifi hot spotot) ilyen esetekben.

Ha idegen gépről bankolunk, ne engedélyezzük a számítógépnek, hogy megjegyezze a belépési nevet és jelszót, sőt távozás előtt legjobb, ha a böngészőben tisztára töröljük az “előzmények” vagy angol nevén a “history” menüpontot. Még jobb, ha ezután hazaérve megváltoztatjuk a saját gépünkről a netbankos jelszót és belépési nevet. A másik fontos dolog, hogy az internetes bankolást sose úgy fejezzük be, hogy becsukjuk a böngészőt és lehajtjuk a laptopot. Mindig lépjünk ki előtte az internetbankos felületről a “kilépés” gombra kattintva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top