Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin-tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti.
Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.
Aszalt szilva
Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.
Táplálkozástudományi professzorok ez idáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban
- a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb dózis antioxidánst rejt. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.
- Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz,mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag.
- Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin-tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és
- az idegrendszert is erősíti.
- Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt
kialakult csontritkulás folyamatát. Táplálkozáskutatók szerint - kiváló immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyánál könnyebben beszerezhető.
- erős antibakteriális hatással is bír, ami többek között akadályozza a fogszuvasodásért, fogínygyulladásért felelős baktériumok szaporodását.
- Az egyik legjobb vértisztító, emellett
- serkenti az emésztést, a székrekedés ellen az egyik legeredményesebb természetes segítség. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvát megfőzzük, vagy éjszakára beáztatjuk, majd megisszuk a levét, így elősegítjük a rendszeres, szabályos székletet.
- Az egyik legmagasabb antioxidáns képességű “átlaggyümölcs”. Aszalt szilva: 5.770 ORAC/100 g (Az ORAC érték egy anyag antioxidáns hatásának mértékét jelzi.)
Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel cukortartalma magas. 100 g aszalt szilva 300 kalóriát tartalmaz!
Hogy is van avval az arcpakolással? Tudd meg a Karcsúsítunk blogról!