Életmód

10 érdekesség a vécépapírról

A vécépapírnak általában nem szentelünk különösebb figyelmet, kivéve, ha épp előttünk fogy le a karikáról. De ha közelebbről megvizsgáljuk a témakört, sok izgalmas és érdekfeszítő ténnyel találkozunk. Íme ezekből tíz.
10 érdekesség a wc papírról

1. A Föld lakkosságának nagyobbik része, nagyjából négymilliárd ember, nem használ vécépapírt. Mindössze a teljes népesség 25-30 százaléka él ezzel a civilizációs áldással.

2. A legnagyobb valaha gyártott vécépapírtekercs átmérője valamivel több mint három méter volt. A Guiness rekordok közé is felvett monstrumot 2011-ben készítette el egy amerikai toalettpapír-gyártó vállalat. A tekercs papírmennyisége megegyezik 95 ezer átlagos méretű vécépapíréval.

3. A vécépapírt számos alternatív célra fel lehet használni. Ezek közül az egyik legkreatívabb az volt, amikor az amerikai hadsereg szorongatott helyzetében álcázásként alkalmazta a Sivatagi Vihar hadművelet során.

4. Néhány japán hotelben a vendégeknek azzal kedveskednek, hogy a toalettpapír első szeletéből origami figurát hajtogatnak.

10 érdekesség a wc papírról
 

5. Amerikában a vécépapír körüli legnagyobb vitát az szüli, hogy a papírtartó előtt vagy mögött kell-e lelógatni a letépendő papírcsíkot. A többség szerint úgy jó, ha elöl van…

6. Az amerikaiak 7 százaléka ellopja a hotelekből a vécépapírt.

7. Egy átlagos hosszúságú emberi élet során elhasznált vécépapír mennyiségéhez 384 fát kell kivágni.

8. Koreában már i.sz. 589-ben használtak papírt az illemhelyen. Európában az 1700-as évektől terjedt el a használata széles körben.

9. Az első kétrétegű vécépapírt Angliában gyártották 1942-ben.

10. A Nemzeti Vécépapír Nap ünnepét augusztus 26-án ülik meg az Egyesült Államokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top