Életmód

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik olvasgatással színesíteni, és ebbe a tevékenységbe úgy belemerülnek, hogy csak a türelmetlen kopogtatás döbbenti rá őket, milyen gyorsan repül az idő. De ezzel a szokással más gond is van: ártalmas az egészségre.

Okosabban teszed, ha nem a mellékhelyiségben ülve gyarapítod a műveltséged. Bármilyen vonzó időtöltés is ez – sokan komplett kis könyvtárat rendeznek be a WC-jükben, és elengedhetetlen tartozéka a helyiségnek a falra akasztott újságtartó – az orvosok szerint ez nem használ az egészségnek.

Olvasás a wc-ben – ártalmas szokás
 

A pletykák terjesztik a bacikat

A fő problémát ebben a helyzetben is a baktériumok jelentik. Két módon jelenthetnek veszélyt a WC-ben tenyésző bacik az “olvasóra”. Egyrészt a toalett környékén tárolt sajtótermékekre, könyvekre rátelepednek a kórokozók. Gondolj csak bele: beülsz a WC-re, magadhoz veszel egy színes pletykalapot a kagyló mellől – ami a tárolás helyszíne miatt valószínűleg már eleve tele van baktériummal, majd dolgod végeztével leteszed a földre vagy az újságtartóba, a WC-t lehúzod, a félig olvasott újságot a hónod alá csapod, és távozol a lakás másik helyiségébe, hogy befejezd a cikket. Az öblítés során kifröccsenő víz (a vízpermet akár másfél méteres magasságig is felszállhat a WC-ből öblítés során) csak tovább szennyezte a magazint, te pedig ezt a komplex, szépen viruló baktériumtenyészetet áttelepíted egy könnyed mozdulattal a lakás más pontjára. A jó nedvszívó papíron a baktériumok nem élnek sokáig, de épp a színes újságok jellegzetessége, hogy papírjuk fényes, borítójuk gyakran lakkozott, így nedvszívó képességük erősen csökkent, ami jó hír a kórokozóknak.

Inkább a friss levegőn olvass

A másig gond a hosszadalmas, olvasással töltött ücsörgéssel, hogy a közben felhalmozott szilárd és folyékony végtermék apró részecskéi bekerülnek a levegőbe, és beterítik a toalettben található tárgyakat és bejutnak a tüdődbe is. Nem végzetesen nagy mennyiségről van itt szó, de ha valaki a WC-n olvasás rossz szokásának a rabja, az napjában többször, éveken át teszi ki magát ezeknek a lebegő, ártalmas anyagoknak. A “sok kicsi sokra megy” elvén ez előbb-utóbb problémákat okoz majd az egészségben. Azoknál viszont, akiknek az immunrendszere valamilyen oknál fogva gyengébb, sérülékenyebb, már néhány alkalom után is jelentkezhetnek toalettbaktériumok okozta megbetegedés tünetei.

Olvasás a wc-ben – ártalmas szokás
 

Csak pontosan, szépen, rendeltetésszerűen

Hogy mi a megoldás? Lehetőleg csak annyi időt tölts a WC-n, amennyit a természetes folyamatok megkívánnak. Másrészt ne tárolj semmilyen, oda nem való tárgyat a mellékhelyiségben – a könyveknek, újságoknak, egyéb szórakozási kellékeknek másutt találj helyet. Ne halmozd fel a WC-papír-gurigákat sem, ha a papír elfogyott róluk. Harmadrészt csak azzal foglalkozz, amiért betértél a mosdóba. Ha tabletet vagy telefont viszel magaddal és azt nyomogatod közben, arra ugyanúgy rátapadnak a baktériumok, mint a könyvre – sőt műanyag felületük miatt még ideálisabb tenyészhely ez számukra, mint a papír –, és hiába mosod meg, utána a bepiszkolódott kütyüről újra visszaszennyeződik a kezed. Végül pedig a legfontosabb: mindig moss kezet szappannal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top