Életmód

Mi mindenre jó a köles?

Még januárban a fejembe vettem, hogy szépen lassan kiiktatom az étrendemből az eddig megszokott ételeket, és valami teljesen újszerű diétába kezdek. Például lecserélem a köretféléket – írja bloggerünk. Így került képbe a köles is.

Régóta tervezem például, hogy egyik nap kölest főzök vacsorára. Nos, eljött az a nap.

Tudom, már sokkal korábban levehettem volna a boltok polcairól, de eddig nem motivált rá semmi. Még az a két tavalyi diétás tanácsadás sem, ahol százszor elmondták a nővérkék, hogy cukorbetegeknek a köles kifejezetten ajánlott. Na mindegy, most lúgosítani akarok, meg méregteleníteni is, szóval van ihlet.

Olvastam, hogy a köles hiperszuper gabonaféle. Nemcsak azért, mert egy tápanyagban és vitaminban gazdag, gluténmentes, lúgosító, gyulladáscsökkentő és jó minőségű fehérjeforrás, hanem mert van némi hangulatjavító hatása, és bitang jól kezeli a vércukorszintet.

Tényleg így van. Pedig a rizshez képest kicsit magasabb a glikémiás indexe.

100 g köles tápanyagtartalma:Mi mindenre jó a köles?

Szénhidrát (g) 71
Fehérje (g) 11
Zsír (g) 3,9
Energia (kcal) 371
Rost 21,7
A MACOSZ adatai alapján.
 
A teljes cikket a DiabGirl blogon találod, ahol például azt is megtudhatod, hogy melyik diétába illeszthető be a legjobban a köles.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top