Életmód

Ereklyék a szekrényben

A te ruhásszekrényedben is felhalmozódtak a mellőzött ruhadarabok, amik ugyan még gond nélkül hordhatók, de többé már nincs rájuk szükség? Van köztük divatjamúlt darab és olyan is, ami a szívedhez nőtt, de már évek óta nem viselted. Nincs mese, ilyenkor szortírozni kell, ám mielőtt egy mozdulattal a szemeteszsákba hajítanád, gondolj arra, hogy más még örömmel viselné őket.
Ereklyék a szekrényben

 

Tudatosan válogass

Amikor selejtezés előtt áttekinted a túlzsúfolt gardróbot, és megoldást keresel a helyzetre, két dolgot érdemes magadban eldöntened: milyen szempont szerint válogatod szét a ruhákat, és mit kezdesz a felesleggel. A “nem kell” kategóriába tehetsz első körben mindent, ami már rongyos, nem hordható. Szintén ide kerüljenek azok, amik már évek óta lapulnak a szekrény aljában anélkül, hogy felvetted volna, bármennyire is kedvelted őket egykor. Ezután jöhetnek azok a darabok, amik már nem állnak jól rajtad – mert időközben lefogytál, vagy éppen kihíztad őket. Ne tartogasd egyiket sem abban a reményben, hogy egyszer majd jó lesz.

Ereklyék a szekrényben
 

Ha elég könyörtelen voltál a ruhatáradhoz, jókora halom jöhet így össze, különösen, ha a család többi tagjának szekrényét is átkutatod. Ha belegondolsz, mennyi pénzt költöttél ezekre egykor, biztosan összeszorul a torkod, és legszívesebben visszapakolnád őket a polcokra. Ilyenkor gondolj inkább arra, hogy hány embernek tudnál feleslegessé vált ruháiddal örömet szerezni, és mennyivel értelmesebb dolog lenne ezeket elajándékozni. Mindjárt könnyebb szívvel válsz meg tőlük, ha adományként felajánlod őket, hiszen ezzel értelmes és hasznos célnak szenteled a ruhákat, és egykor annyira szeretett gönceid nem a kukába végzik pazarló módon a pályafutásukat.

Adományozz illendően

Ha eldöntötted, hogy elosztogatod a felesleget, akkor még egy válogatás vár rád. Ugyanis igen tapintatlan dolog rongyos ruhát ajándékozni. Ezért a rossz, vásott darabokat szedd ki a halomból, a maradékot pedig – mintha csak magadnak csinálnád – mosd szép tisztára és vasald ki. Ezután jöhet a felajánlás.

Ereklyék a szekrényben
 

Hova vigyem?

Használt ruhát számos helyen tudsz hasznosítani: a rokonságban, ismeretségi körben is tovább adhatod egy részét, de elviheted különféle segélyszervezeteknek is. A Vöröskereszt vagy a Máltai Szeretetszolgálat mindig átvesz adományokat, és hűségesen továbbítja is azt a rászorultaknak. Azonban jól teszed, ha interneten előzetesen tájékozódsz arról, mikor és hol van náluk átvétel. Szintén segítségedre lehetnek a különféle egyházak, amelyek jószolgálati misszióként fogják továbbadni az adományt menekülteknek, tűz- vagy árvízkárosult családoknak, szegény sorban tengődőknek.

Emellett azonban más lehetőségeid is vannak. Ilyenkor tavasszal sok helyen indul használtruha-gyűjtő kampány – például bevásárlóközpontokban, nagy ruhaüzlet-hálózatoknál –, ahova elviheted a magad “batyuját”, és az üzlet gondoskodik majd arról, hogy megfelelő helyre kerüljön az adomány. Ráadásul “fizetségként” gyakran még vásárlási kupont is adnak ezeken a helyeken, így némi pénzügyi hasznot is hoz neked az adakozás. Bár magad is érezni fogod, hogy nem ez legfőbb jutalma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top