Életmód

Nyaralj környezettudatosan, legyél ökoturista!

Még mindig nagyon jól mutat a Facebookon a horvát tengerparton készített családi szelfi, de a módi azért lassacskán változik. A saját gyártású portrék trendje töretlen, de a hagyományos turistacélpontok és az igazán menő nyaralóhelyek már nem azok, mint egy-két éve voltak. Az új divat a belföldi ökoturizmus.

A passzív, vízparton heverős nyaralások helyett egyre többen keresnek új, megfizethető élményeket és úti célokat, amikor a vakációt tervezik. Sokan kutatják a lehetőséget az olyan aktív kikapcsolódásra, ami nem csupán az egészségnek, de a léleknek, szellemnek is friss tápanyagot, feltöltődést kínál. A természetet szerető embereknek fontos, hogy vakáció alatt se hagyjanak maguk után túlzottan mély ökológiai lábnyomot, sőt ha lehet, a családi üdülés valamiképp járuljon hozzá a természet értékeinek fenntartásához. Az ökoturizmus mindezeknek az igényeknek megfelel.

Nyaralj környezettudatosan, legyél ökoturista!
 

Kirándulás extrákkal

Az ökoturista nem egyszerű hátizsákos vándor, aki fütyörészve rója a Bakony mélyének járatlan ösvényeit. Bár valóban ez a leginkább környezetbarát módja a nyaralásnak, az ökoturizmus mégsem jelent egyet a nomád, minden kényelmet nélkülöző kikapcsolódással. A Természetvédelmi Világszövetség definíciója szerint “az ökológiai turizmus a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy, hogy kíméli azokat a látogatás hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz való juttatásával”. Magyarul: az ökoturista jellemzően természetvédelmi területeket vesz célba azért, hogy minél jobban megismerje annak a környéknek a természeti értékeit, és látogatásával – a belépőjegyek és egyéb szolgáltatások megfizetésével – egyúttal tudatosan hozzájárul ahhoz is, hogy ezek az értékek fennmaradjanak, gyarapodjanak. A kulcsszó a tudatosság: a pénzemet olyan helyen költöm el, ahol azt a környezet megóvására fordítják, és nem kizárólag a szállodatulajdonos pénztárcáját hizlalja.

Nyaralj környezettudatosan, legyél ökoturista!

Öko és wellness együtt

Becsülendő ez a szemléletmód, és szerencsére ma már Magyarországon sem kell a vérbeli ökoturistának nélkülöznie a változatos programokat, izgalmas és színvonalas úti célokat, ha úgy dönt, a családi nyaralást a természetvédelem ügyének patronálásával (is) tölti. Az országunk tele van különleges és szép természeti értékkel, és fokozatosan gyarapszik azoknak a színvonalas vendéglátóhelyeknek és programoknak a száma is, ahol az ökoturista civilizált körülmények között költheti el idejét és pénzét. Egy környezettudatos nyaralás így kellemesen összeköthető a wellness- és fitneszprogrammal, ha olyan szálláshelyet választunk az ökotúrák bázisaként, ahol ilyen lehetőségeket biztosítanak. Jó ötlet például valamelyik nemzeti park közelében vagy központjában egy ilyen, kényelmes helyen letáborozni, és klasszikus csillagtúratervet készíteni a nyaralásra. A nemzeti parkok jellemzően bővelkednek olyan látnivalókban és helyszínekben, ahova nemcsak a látvány miatt érdemes ellátogatni, hanem mert képzett idegenvetők kalauzolásával, szervezett programok keretein belül ismerkedhetünk meg az adott tájegység értékeivel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top