Életmód

A gyógyító kapor

A kapor többet tud annál, hogy csak a savanyúságok fűszere legyen. Természetes gyógyítóként már az egyiptomi civilizáció kezdete óta használják, okkal.

Tartósító hatásán kívül, megküzd a fertőzésekkel is. A hagyományos kínai orvoslás már több mint 1000 éve használja emésztést elősegítőnek. Különösen gyermekeknek ajánlották, mivel gyengébb hatású más ilyen szereknél, pl. a köménynél, ánizsnál vagy édesköménynél.

A XVII. századbeli angol herbalista, Nicholas Culpeper azt állította, hogy a kapor “erősíti a hasat, és a szelek pompás űzője”. Ajánlotta még csuklás és duzzanatok ellen, valamint az agytevékenység fokozására. A kapor az emésztőrendszer simaizmainak megnyugtatásával segíti az emésztést, egy másik kísérlet pedig a bélgáz képződésének megelőzésében való szerepét bizonyította.

A gyógyító kapor
 

Szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó, használatával a puffadásokat gyorsan csökkenteni lehet.

Kedvelt fűszer, kellemes ízével, illatával serkenti az emésztést. Bélféregűző teák alkotóelemeként is használják. Zöld növényi részeinek vizes kivonata nyugtató hatású.Tejelválasztást segítő teakeverékek összetevője, alkalmas az utazási betegség tüneteinek csökkentésére is.

Menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, nőgyógyászati, húgyúti fertőzések esetén is ajánlják a kaporból készült fürdőt.

Mire jó még, és milyen ásványi anyagokat tartalmaz? Tudd meg a Biosarok blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top