Életmód

Családbarát szálláshelyek

Ma a hazai hotelek, vendégfogadók, apartmanok egymással versenyezve igyekeznek magukhoz csábítani a nyaralni vágyó családokat, ami a szolgáltatások minőségének igen jót tesz. A családbarát szálláshely szinte valamennyi "fogadós" prospektusában szerepel, de ez a fogalom nem mindig jelenti ugyanazt nekik és a vendégnek. Érdemes tehát előzetesen tájékozódni arról, mit is kínál a gyakorlatban a szállás.

Kinek mit számít családbarátnak? Van, aki szerint az, ha gyermekmegőrzést is vállal a szálláshely, hogy a szülők külön programokat is szervezhessenek magunka, ahol legalább néhány órán át nem őket nyaggatják a gyerekek. Másnap éppen az ellenkezője kell: olyan programok, lehetőségek, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt “megtalálják a számításukat”. Aztán vannak egészen kicsi gyermekekkel utazók, akinek speciális igényeik vannak, és olyan is akad, akinél a leginkább az számít barátinak, ha a gyermekek után nem (vagy csak a felnőtt szállásdíj töredékét) kell fizetni. Az első dolog tehát, hogy magunkban tisztázzuk, mi az igényünk, milyen szolgáltatások tennének jót a családi nyaralásnak.

Családbarát szálláshelyek
 

Gyereknek való programok

Általában elmondható – persze ez a kortól is nagyban függ –, hogy a gyerekeknek játéklehetőség kell. Az a szállás, ahol van egy kicsi játszótér, gyerekszoba, gyerekeknek való játékszer, már fél siker, mert valószínűleg élvezni és használni fogja a csemete ezt a lehetőséget, és az igényei szerint ezekkel ő is kikapcsolódhat. De nem csak ez lehet számára szórakoztató: vannak gyerekek, akik imádják például az állatokat, legyen az kutya, macska vagy bármi más, és szívesebben töltik az idejüket egy állatsimogatóban, mint a homokozóban vagy a mérleghintán. Ha a szállás közelében egy rövid sétányira akad ilyen farm vagy más lehetőség, az többet érhet, mint egy szuper dolgokkal felszerelt játszótér. Ugyanilyen elven jól jöhet egy erdei kalandpark a közelben, strand, vagy bármi, ami felkeltheti a gyerekek érdeklődését. Bár nem tartoznak ezek ez a szállás közvetlen szolgáltatásaihoz, mégis nagyban emelik a hely értékét az ilyen lehetőségek, ezért ne csak magáról a szállásról, hanem annak közvetlen környezetéről is tájékozódjunk. Az interneten ma már gyakorlatilag centiről centire feltérképezhetjük előre a helyszínt és környékét, ahova készülünk a műholdas térképek és egyéb szolgáltatások segítségével.

Családbarát szálláshelyek
 

Nekünk is pihenni kell!

Persze ne csak a gyerekekre gondoljunk, hanem a magunk kényelmére is, hiszen a nyaralás számunkra is éppolyan szükséges, mint a gyerekeknek, és talán az egyetlen alkalom az évben, amikor pihenhetnénk és feltöltődhetnénk. Éppen ezért válasszuk meg jól a szobát: sokkal pihentetőbb, ha legalább két légtér áll rendelkezésre: az egyikben a gyerekek alszanak, a másikban mi. Ennek például rendkívül áldásos hatásai lehetnek a nyugalmunkra…

Gyerekméret és egyéb figyelmességek

Azt is érdemes számba venni, hogy a hotelben, ahova családi wellnessvakációt tervezzük, van-e például gyerekmedence, akár épített, akár ideiglenesen létesített pancsolóhely, ahol biztonságosan ellehetnek. De nem árt, ha egyéb felszerelésekből is van gyerekméret. Hogy mást ne említsünk, szükségük lehet etetőszékre a kisgyermekes pároknak, mivel ezt az alkalmatosságot általában már képtelenség lenne a kocsiba beszuszakolni. Kellhet még megfelelő méretű étkészlet, törhetetlen tányér, gyerekételek, bili, pelenkázó, WC-szűkítő, gyerekmosdató kád, gyerekfürdőköpeny és egy sor hasonló kiegészítő a komfortos nyaraláshoz, és egy igazán gyerek- és családbarát szállásadó gondol is ezekre az apróságokra. Kérdezzünk rá, és ha igen a válasz, biztosak lehetünk benne, hogy nem csak szóban, a prospektus hasábjain számít a gyerekek barátainak a “fogadós”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top