Életmód

Ázsia csodaszerei

Négy varázslatos csodaszer a tündérien titokzatos, távoli kelet országaiból. Beférkőztek a konyhákba, megváltoztatták a szokásainkat, lényegbevágó mondanivalójuk az egészségünkről alaposan elgondolkodtatta a hagyományos gyógyászat követőit.

A szexuális vágy csodafegyvere – a ginszeng

Sem az időseknek, sem a kevésbé tehetőseknek az ágyban nem kell többé lankadniuk, van természetes ellenszere a szexuális aktivitás csökkenésének. A varázslatos növény közvetlenül hat a hormonháztartásra, növeli a potenciát, és javítja a libidót. Úgy hat, hogy a legkevésbé sem fáj, a vérkeringés serkentésével, bőséges véráramok útján fokozza a szexuális tetterőt.

Ázsia csodaszerei

De jótékony hatásai a legkevésbé sem merülnek ki a teljesítőképesség látványos megemelésében, egyidejűleg fokozza a szellemi tevékenységet, véd a fertőző, egyes kutatások szerint pedig a rákos megbetegedések ellen, és mindeközben óvja a szívet és az érrendszert a fokozott igénybevételtől. Ezek alapján általános jótétemény az emberi szervezetnek, igazolja a csodákkal szemben támasztott magas követelményeinket.

A fogyasztás csodaszere – az ördögnyelv

A rossz nyelvek szerint csak egy újabb csodás híresemény a nagy kilóktól sürgősen szabadulni vágyóknak, amit az érdekeltek felfújtak. Na, de biztos ez? Nézzük meg inkább, mit csinál velünk ez az Ázsiában őshonos növény, amit már a gésák is fogyasztottak nemcsak karcsúságuk, hanem érthető okokból a fiatalemberek megtartása érdekében is. Hatékonyan véd a zsírok lerakódása és a magas vércukorszint ellen, méghozzá úgy, hogy gátolja mind a zsírok, mind a szénhidrátok felszívódását. Napjában három liter folyadék fogyasztását teszi szükségessé, hogy kifejthesse kedvező élettani hatását: valódi méretének többszörösére duzzad és ezzel elejét veszi a mértéktelen étkezésnek. Egyebek mellett jótékonyan hat még a szervezet ásványianyag-ellátottságára is. Fontos kálium-, kalcium-, magnézium- és vasforrás.
Ha a várakozásoknak megfelelően az ördögnyelv mégis valódi csodaszernek bizonyul, az álhírek keltői fújhatják a hitelüket, és ha másban nem is, elmondhatják, hogy részt vettek a termék terjesztésében, mert az valóban felfúj.

Varázsgombák – nemcsak sámánoknak

Legendás erejű, csodás gyógyító hatásaikat a kínai gyógyászat régóta ismeri és alkalmazza.
A legnépszerűbb közülük a Japánban a gombák királyaként emlegetett Maitake gomba, ami már közel 3000 éve ismert, és árában sem marad el a népszerűségétől. Sokáig aranyárban mérték, csak a gazdagok kiváltsága volt általános és immunerősítő, valamint vitalizáló hatása miatt. Nemcsak egészséges, de ízletes is, és – csodaszereknél nem szokatlan – utóbb rádöbbentek rákmegelőző hatására is.

Ázsia csodaszerei

A Reishi, más néven pecsétviaszgomba szintén igen régóta, mintegy 4000 év óta megkerülhetetlen csodaszere a kínai alternatív gyógyításnak. Szimbólumának jelentéstörténete az ősidőkig nyúlik vissza, akkoriban még úgy gondolták, ha nem napjainkban is, hogy holtából is feltámasztja az embert. Talán nem érdemtelenül kapcsolódnak a szerhez ilyen emberi léptéket messze felülmúló csodás hiedelmek, hiszen felhasználási területe imponálóan szerteágazó, használják rákmegelőzésben, szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen, mellékvese-, idegrendszer- és májerősítő hatása legendás, nem is beszélve a számtalan ásványi anyag, vas, foszfor, kalcium, valamint vitamin immunerősítő szerepéről.

A Shiitake gombát valóságos életelixírként tisztelik Japánban, mindent tud, amit az előbbiek, és ezenfelül még többet is: a hepatitisz és az AIDS gyógymódjának egyik alkotóeleme, és használják a candida gomba elleni küzdelemben is.

A vietnami tigris ugrásra kész..

Az eredeti, jellegzetes szagú, sárga balzsam sokáig hiánycikk volt, majd megjelentek a halványabb színű és illatú epigonjai, pandamackóval és más grafikus jelekkel utalva az eredeti trónfosztására. A vietnami balzsam vagy tigris balzsam két változatban hódít megint a világ minden táján, de házi receptúrában is találkozhatunk vele, ha egy kicsit utánanézünk a neten.

A két fajta között lényeges eltérés csak az alkalmazott illóolajok mennyiségében van. Hatásukban jellemző különbség, hogy a fehér (hűsítő) a fejfájás és a megfázás hatékony ellenszere, míg a piros balzsam (melegítő) az izomfájdalmak, izomgörcsök, húzódások ellen használatos. Bátran nevezhetjük retró kencének, nagyanyáink is előszeretettel alkalmazták különféle ügyes-bajos problémáik ellenszeréül, és hát a nagyi ajánlásánál kell-e nagyobb biztosíték a csodával határos gyógyerőre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top