Életmód

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor Facebook-függő vagy

Nem vagy fenn a Facebookon? Bizonyára viccelsz. Fent vagy, de nem használod? Hiba! Facebook-függőségi kisokos némi iróniával.

1. Jelölj be és vissza, mint a gép

Bárkivel találkozol, feltétlenül jelöld ismerősnek, miután elköszöntetek. Esetleg lehet várni vele egy-két napot, hogy úgy tűnjön, tulajdonképpen neked mindegy. Nem baj, ha csak két mondatot váltottatok, vagy a nevére is alig emlékszel, jó eséllyel úgyis megtalálod a közös ismerősök listáján. Ha valakit ismerősnek ajánl az oldal, ne habozz, hanem cselekedj! A minél népesebb tábornak később még fontos szerepe lehet.

2. Aktivizálódj!

Fontos, hogy minden nap feltölts valamit. Lehetőleg inkább naponta többször. Ideális állapot a napi 3-4 alkalom, mert ezzel még nem mész kifejezetten a többiek agyára, viszont folyamatosan látnak a hírfolyamban. Ha éppen nincs mit mondanod, akkor ossz meg valamit egy ismerős oldaláról, lényeg, hogy látszódj.

3. Lájkolj, lájkolj, lájkolj!

Kiskutyát rakott ki az ismerősöd? Lájkold. Húzzák a fogát a kollégádnak? Lájkold. Naplementés idézetet posztolt a szomszéd? Lájkold. Bizony, muszáj, eleinte majdnem mindig: majd ők is jól visszalájkolnak, és hát végül is éppen ez a cél.

4. Válaszd ki a célcsoportot!

Jó, jó, persze, hogy egy ideális világban mindenki szeret mindenkit, de most, hogy már sok száz ismerősöd van és mindenki látja a jelenléted, ideje állást foglalnod. A vicceskedők ugyanis nem fognak ráugrani az állatvédős képeidre, a fotófanok átugorják a szövegeidet, a népművelőktől pedig hiába várod, hogy a csücsörítő szelfidre tapsoljanak. Lődd be a hozzád passzolók körét.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor Facebook függő vagy

5. Legyél mindig elérhető!

Olyan nincs, hogy nem telepítetted az okostelefonodra az üzenetküldő alkalmazást. Ha nincs okostelefonod, akkor gondoskodj arról, hogy folyamatosan gépközelben legyél. Sajnáljuk, mindennek ára van. Fontos azonnal válaszolni a kommentekre, hogy pörögjenek az események, ezt pedig meg kell érteniük vacsora közben a családtagoknak, megbeszélés közben a kollégáknak, vezetés közben pedig a többi autósnak is.

6. Fejezd ki a hálád!

Ha valaki neked tetszőn kommentálta a posztodat, lájkold a hozzászólását. Ha valaki megemlített egy bejegyzésben, küldj neki szívecskét, vicces fotót, elgondolkodtató idézetet (célcsoporttól függően), és természetesen gondoskodj róla, hogy néhány napon belül te is megemlítsd őt a saját bejegyzésedben. Néhány hetente különösebb indok nélkül helyezz el személyre szóló posztokat ismerőseid falán. Ha többedik alkalommal sem lájkolja, akkor valami zavar van a gépezetben és szokj át valaki másra. Olyanra, aki néhány nap múlva szívecskét, vicces fotót, elgondolkodtató idézetet küld viszonzásként (karakteredtől függően).

7. Legyél mindig vidám!

Szomorú, melankolikus posztokat kivételesen drámai esetekben tegyél csak közzé, lehetőleg minél ritkábban, és akkor is inkább csak sejtelmesen. Hangulatgyilkosokra csak igazi drámák esetén vevők az ismerősi körök. Néha egyébként hasznos lehet egy kis titokzatosság is, bizonytalan értelmű kép vagy félmondat, melyek alatt a kérdésekre csak sejtelmes mosoly a válasz.

8. Váltogasd a profilképeidet!

Időről időre cseréld le a profilfotódat, hogy lássa mindenki, még mindig mennyire jól nézel ki. Sőt egyre jobban. Ha nem sikerül véletlenül ellőtt képet szerezned magadról, és valamiért nem megy mostanában túl jól a szelfi sem, akkor legalább cseréld le az aktuális fotót egy korábbira. Fél évnél tovább semmiképp ne legyen kint ugyanaz: még a végén azt gondolják, nem is vagy jelen.

9. Maradj sérthetetlen!

Ha valami véletlen folytán komolyabb témába bonyolódsz nyilvánosan, esetleg valaki olyasmit ír, ami téged sért, akkor se mutasd. Következő alkalommal lájkold az illetőt éppen ugyanúgy, ahogyan korábban tetted. Ne feszélyezd az ismerőseidet mindenféle komolykodással (lásd 7. pont).

10. Kaja, állatok és sport

Gondoskodj róla, hogy minden hétre jusson a fenti témák közül valamelyikről fotó. Bárhogy is sikerült a főztöd, biztos nem lehet olyan nagy a vész, hogy azt ne lehessen néhány szűrővel gusztusossá vagy legalábbis szándékoltan rusztikussá tenni. Ha háziállatod van, akkor megütötted a főnyereményt. Ha nem főzöl és állatod sincs, akkor legalább járj el futni vagy biciklizni és örökítsd meg. Persze közben ne felejtsd el figyelni, hogy történik-e bármi fontos üzenni vagy lájkolni való.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor Facebook függő vagy

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top