Életmód

Szervóra: ezért kell reggel 7 és 9 között reggelizni

Ugye veletek is előfordult már, hogy felébredtetek az éjszaka közepén, és nem tudtátok, miért? Hogy napközben olyan fáradtságroham tört rátok, hogy legszívesebben ott és azonnal lefeküdtetek volna aludni? Hogy ha egy bizonyos időpontban ültetek le tanulni, akkor sokkal jobban ment, mint máskor? Bizony nem véletlen!

Az ok a a bioritmus. Az olyan biológiai történéseket, amik azonos időközökben, majdnem azonos módon következnek be, bioritmusnak nevezzük. A Földnek, mint szervezetnek is megvan a saját bioritmusa, elég csak az évszakok vagy a napszakok ritmusos váltakozására gondolnunk. Az emberi szervezet szintén egy meghatározott, folyamatosan ismétlődő rend szerint működik.

A keleti gyógyítók szerint az egészség megőrzésének legjobb módszere az, ha követjük a biológiai óránkat. A bioritmus fogalma a nyugati orvoslás számára sem ismeretlen, de nem fektetnek rá különösebb hangsúlyt. A keletiek azonban több ezer éves megfigyelés alapján megalkották a szervórát, amelyben 12 működési terület követi egymást 2 óránként, így alakul ki a 24 órás, egész napot lefedő szerkezet.

Fontos, hogy észrevegyük, mikor érezzük magunkat kiválóan és mikor kevésbé jól a bőrünkben. Ha éjszaka felébredünk, ha nappal kellemetlen tüneteket észlelünk, nézzük meg, hány óra van. Érdemes egy hétig naplót vezetnünk a megfigyeléseinkről, ezáltal közelebb juthatunk az esetlegesen kialakulófélben lévő betegségeinkhez, és azt is felfedezhetjük, hogy az élet mely területén kell változást eszközölnünk ahhoz, hogy a szervezetünk tökéletesen és harmóniában működjön.

 

Szervóra: ezért kell reggel hét és kilenc között reggelizni

A szervóra

01-03 óra
máj terület
A máj az emésztésért felelős, ekkor újulnak meg a felső bőrrétegek, a sebek, ezért fontos a nyugodt alvás ebben az időszakban.
Mire figyelmeztethet:
– késői vacsora,
– több alkoholt fogyasztása,
– epekő,
– bizonyos gyógyszerek mellékhatása.

03-05 óra
tüdő terület
Összeszűkülnek a hörgők, a véredények felkészülnek az aznapi munkára.
Mire figyelmeztethet:
– asztma,
– allergia,
– mandulagyulladás,
– légcsőhurut,
– dohányzás.

05-07 óra
vastagbél terület
Beindul a béltevékenység, ez a székletürítés optimális ideje.
Mire figyelmeztethet:
– rossz emésztés,
– székrekedés,
– rostszegény táplálkozás,
– kevés folyadékbevitel.

07-09 óra
gyomor terület
Ebben az időpontban optimális reggelizni. A gyomorműködés beindul, ekkor a legaktívabb az emésztés. Fontos, hogy mindig reggelizzünk, ha lehetséges meleget, hiszen a szervezetnek szüksége van az “üzemanyagra” a napi működéshez.
Mire figyelmeztethet:
– gyomorsavtúltengés,
– gyomorfekély,
– reggeli hiánya.

A többi időszak leírását a Fűben-fában egészség blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top