Életmód

Reggeli torna – 20 perc csak magadnak!

Napi húsz perc aktív mozgás nem úri huncutság: ennyi a minimum ahhoz, hogy hosszú távon is fenntartsd az egészséged. Ha tehát jót akarsz magadnak, szakíts ki a napodból 20 percet, amikor semmire és senkire nem figyelsz, csak az izmaidra, a szívverésedre, a légzésedre, és a kellemes érzésre, ami átjárja a tested, amikor alaposan megmozgatod.

Nem kell egyből a fitnesz legmagasabb csúcsára törni, és nem kell az életed gyökeresen átszervezni sem: csak illesz be a napirendedbe 20 percet, amikor testmozgással töltöd az időt. Mellőzhető a drága terembérlet, a költséges sportfelszerelés, még különleges környezet és fantasztikus testi adottság sem szükséges, csupán egy kis igény arra, hogy jobbá tedd a saját közérzeted.

Reggeli torna – 20 perc csak magadnak!

Kis helyen, olcsón

Ha ez az igény megszületett benned, hamar rájössz, hogy akár a négy fal között is átmozgathatod a tested. Gimnasztikával, nyújtó gyakorlatokkal, guggolással, felüléssel és még számtalan más gyakorlattal próbálkozhatsz: egyikhez sem kell sok hely vagy extra felszerelés. De a szabad levegőn is találsz neked való mozgásformát még akkor is, ha a belvárosban laksz: korán reggel a város levegője még elég tiszta egy tempós sétához (ez egyébként egyesek szerint az egyik legegészségesebb mozgásforma), vagy kocogáshoz, kerékpározáshoz.

Mindegy, mikor edzel, de mégis inkább reggel…

A legjobb, ha a napi mozgást a reggeli órákban végzed: ez felébreszti a tested, ráadásul a zsírégetés szempontjából is előnyös: ilyenkor ugyanis alacsony a vércukorszint, és a szervezet ezért a zsírraktárakat fogja felhasználni, hogy energiát nyerjen a mozgáshoz. Mivel a zsírégetés jóval nehezebben megy, ha magas a szervezet inzulinszintje – ami az étkezés hatására kezd termelődni –, a reggeli előtt végzett korai testedzés kétszeresen is hatékony a karcsúsodni vágyóknak. De ezen túlmenően is vannak még előnyei a reggeli testmozgásnak: már korán megnő szervezeted endorfinszintje, ami energikussá, jókedvűvé tesz, és ezzel a lökettel vághatsz neki a napi feladataidnak, amiket így sokkal könnyebben és hatékonyabban tudsz majd megoldani.

Reggeli torna – 20 perc csak magadnak!

A napirended magától átalakul

Sokan persze felébredni is alig bírnak reggelente, nemhogy “beleállni” egy jó kis 20 perces edzésbe. Sajnos nem jó kifogás tőlük az, hogy ilyen a bioritmusuk: ez ugyanis megváltoztatható. Csak az első egy-két alkalom lesz nehéz, utána a szervezet elkezd átállni a reggeli gyakorlatokra, és jóval könnyebben megy a felkelés is, mert a reggeli edzés a jó alvást, a zavartalan éjszakai pihenést is nagyban segíti. Ne stresszeld magad azzal, hogy az egész életritmusod átszervezed, hanem csak arra ügyelj, hogy reggel felkelés után 20 percet mozogj: ettől lassanként magától átszerveződik a szervezeted “időbeosztása”.

Reggeli torna – 20 perc csak magadnak!

Nem csak a zsírpárnákra használ

A mozgásszegény életmód rengeteg ponton támadja az egészséget, a felhalmozódott zsírpárnáktól kialakult esztétikai deficit ezek között a legártalmatlanabb. Ott van például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a visszérbetegség, a használatlan ízületek elgyengülése és az ebből fakadó fájdalmak, a szívbetegségek, de még a vastagbélrák kialakulásában is szerepe van, nem beszélve a kellemetlen aranyérről, az emésztési panaszokról és a depresszióról, általános rossz közérzetről. Napi 20 perc mozgással ezek kialakulásának kockázatát óriási mértékben csökkentheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top