Életmód

Kiderítették: boldogít a zöldség- és gyümölcsevés

A zöldség- és gyümölcsevés boldogabbá teheti az embert – számoltak be kutatásuk eredményéről ausztrál tudósok szerdán.

A Queenslandi Egyetem (UQ) kutatásában több mint 12 ezer ember adatait elemezték, és azt találták, hogy napi nyolc vagy annál több adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása javít a mentális egészségen.

A UQ egészségügyi gazdaságtani kutatója, Redzo Mujcic az ABC rádióadásában elmondta: a zöldség- és gyümölcsevés irányelvei általában a testi egészséget állítják a középpontba, a lelkit kevésbé.

Mujcic tanulmányozta, mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a vizsgálat résztvevői, és összevetette vitalitásukkal, elégedettségükkel és azzal, hogy mennyire stresszesek. “Kiderült, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt esznek, annál jobban érzik magukat, de megállapítható az optimális mennyiség is: napi öt adag zöldség és öt adag gyümölcs tesz a legboldogabbá” – magyarázta a rádióadásban. A vizsgálat résztvevőinek azonban csak tíz százaléka fogyasztott naponta tíz adag zöldséget és gyümölcsöt – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top