Életmód

Milyen tejekből készülhet igazán jó tejalapú kávérecept?

A magyarországi kávéfogyasztók 60 százaléka minden alkalommal használ tejet vagy tejszínt, 20 százalék pedig alkalmanként, míg csupán 20 százalék azoknak az aránya, akik mindig feketén isszák a kávéjukat – derült ki a Nespresso kutatásából. Ezért utánajártunk annak, hogy milyen tejekből készíthetők a legfinomabb tej alapú kávés receptek.
Milyen tejekből készülhet igazán jó tej alapú kávérecept?

A 22 Grand Cru őrleményt kínáló, prémium minőségű, kapszulás kávét forgalmazó Nespresso eszpresszói kiváló alapot nyújtanak az igazán finom tejalapú kávéreceptek számára. Az eszpresszó minőségén kívül a gőzölt tejnek és a tejhabnak a kávéhoz adagolt aránya határozza meg, hogy milyen fajtájú tejes receptekről beszélünk, legyen az cappuccino, latte vagy macchiato. A tejhabkészítés történhet gőzöléssel, ahol lényegében felforrósítjuk és édesítjük, krémesítjük a tejet, mivel a tejcukor melegben jobban oldódik, valamint mechanikus habosító eljárással, ahol levegőbuborékok segítségével készítünk habot a tejből. Az így készült hab a gőzöltnél keményebb, viszont szárazabb, mivel nem tartalmaz vízgőzt, így szépen elválik a kávétól, és könnyedén formázható.

Milyen tejekből készülhet igazán jó tej alapú kávérecept?

A különféle diéták és új étkezési trendek miatt egyre többen választanak növényi tejeket, illetve csökkentett zsírtartalmú vagy laktózmentes tehéntejet. Az alacsony zsírtartalmú és a zsíros tejből készített tejhab között állag szempontjából nincs különbség, tehát mindkettő egyformán alkalmas különböző tejes kreációk készítésére, viszont az ízük teljesen más lesz. A tej habosíthatósága a gyakori tévhittel ellentétben nem függ a zsírtartalmától, hanem kizárólag a fehérjemennyiség határozza meg. A növényi alapú tejek íze és állaga attól függ, hogy gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz) készülnek, hab viszont csak a szójatejből készíthető, mivel a többi növényi alapú tej nem habosodik. A következő recept csak egy a sok közül, amit a Nespresso honlapján találtunk, de könnyedén még változatosabbá varázsolhatjuk vele a kávézás élményét.

Milyen tejekből készülhet igazán jó tej alapú kávérecept?

Erdei gyümölcsös cappuccino újragondolva fehér csokoládéval

Hozzávalók:
• 1 Dharkan Grand Cru kapszula
• 150 ml tej
• 15 ml fehércsokoládé-szirup
• 15 ml erdeigyümölcs-püré

Elkészítés:
1. Az Aeroccino készülékben készíts meleg tejhabot, majd habosítás közben add hozzá a fehércsokoládé-szirupot.
2. Adagold a gyümölcspürét egy cappuccinóscsészébe, majd főzz rá egy adag eszpresszót a Dharkan Grand Cru-ből (40 ml).
3. Öntsd rá az elkészült ízesített tejhabot.
4. Díszítésképp használj fehércsokoládé-reszeléket.

További kávés receptekért kérjük, látogass el a www.nespresso.com oldalra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top