Életmód

Babamenü – mivel és mikor kell elkezdeni a hozzátáplálást?

A kisbabák szervezetének szükségletei hat hónapos kor után kezdenek megváltozni annyira, hogy az anyatej mellett fokozatosan el kell kezdeni őket egyéb táplálékokkal etetni. Ilyenkor megnő a kisgyermek A- C- és D-vitamin-igénye és a kalciumból is több kell már neki, amit az anyatejből már biztosít számára elegendő mennyiségben. Ekkor kezdődik el a hozzátáplálás időszaka.

A baba étrendjét fokozatosan kell átalakítani az anyagtejről az új táplálékok felé. Ez a folyamat kényes és fontos a baba életében, mert ebben a fejlődési szakaszban a gyerekek egy sor olyan fontos készség kifejlesztésén “dolgoznak”, mint az ülés, a mászás, a járás, és az új ételekkel együtt alakul az emésztőrendszer mellett az ízlelés érzéke, a rágás, nyelés szokása is. Az átállásnak tehát zökkenőmentesen kell lezajlania, követve a baba igényeit.

Mikor kezdjük el?

Bizonyos jelek egyértelműen tudtunkra adják, hogy a kisgyermekünk már nem elégszik meg kizárólag anyatejjel, és elérkezett az idő a hozzátáplálás megkezdéséhez. Ebben a periódusban kezdi el a baba irányítani a fejét, ekkortól képes már kis segítséggel önállóan ülni, gyakran tesz a szájába különféle játékokat, tárgyakat, az édesanyja keze után nyúl, ha abban valami van, megjelenik nála a szilárd étel fogyasztásához szükséges száj- és nyelvmozgás, kinyitja a száját, ha megérintik például egy kanállal. Ezeket a jeleket tapasztalva azonban tanácsos kikérni védőnő vagy gyermekorvos véleményét is, hiszen ha tévesen dekódoljuk a baba üzeneteit, és túl korán kezdjük el a hozzátáplálást, azzal könnyen hajlamossá tehetjük az ételallergiára.

Mivel kezdjük?

Az első táplálékok az anyatej után lehetnek például gyümölcsfélék és zöldségek, természetesen folyadék formájában, esetleg pépként. Mindenképpen egy nappali szoptatás után – ajánlott a déli etetést követően – megpróbálkozni az első hozzáetetéssel, de semmiképpen ne az anyatej helyett adjuk az új ételféleséget a babának. Az első alkalmakkor homogén táplálékot adjunk, ne keverjük össze a ételeket, ízeket, és elegendő, ha néhány kanállal adunk ebből. Erőltetni nem kell a dolgot, amennyit a gyerek elfogad, annyit adjunk neki. A kis mennyiség megtartása azért is javasolt, mert így nem okozunk nagyobb bajt, ha esetleg az adott ételre allergiás a gyermek. Ha másnapra sem mutatkoznak ilyen intő jelek, akkor lehet növelni az adagot. Először ismertessük meg a babát az alapvető ételekkel – alma, sütőtök, répa, krumpli –, majd ha ezeket megszokta és elfogadta, elkezdhetjük a táplálékok keverését. A különféle táplálékok etetésének elkezdésére vonatkozóan ez a táblázat iránymutatóul szolgál.

Nem kell erőltetni semmit

A legtöbb étel, ami egy felnőttnek egészséges, a babának sem árt. Viszont az ellenkezője is igaz: a cukrot, a mesterséges ételszínezéket, tartósítószereket tartalmazó ételeket kerüljük el, és törekedjünk a lehető legtisztább, természetes és friss ételek beszerzésére.

A hozzátáplálás másik döntő mozzanata a türelem: ne kényszerítsük a babát arra, hogy valamit megegyen és egyáltalán ne csináljunk túl nagy ügyet az evés kérdéséből. A kényszer elveheti a kedvét az új dolgok kipróbálásától, és csak dacosságot szül. Az adagokat is úgy osszuk be, ahogy ő igényli, túl sokat azonban ne adjunk egyszerre, és tartsuk a fokozatosságot a mennyiségben is. Ha túl sokat kap, akkor idő előtt leszokik a szopásról, aminek pedig még egy darabig fontos táplálékforrásként kell szolgálnia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top