Életmód

Így válassz karácsonyra tabletet

Idén kétségkívül taroltak a számítástechnikai eszközök között a tabletek, ami az eladásokat illeti, és szinte biztos, hogy jövőre is trendinek számít majd, ha birtokunkban van egy csinosabb darab. Lassan nem csak a fiatal, de az idősebb korosztály is rákap az tabletezés ízére, és karácsonyra akár már a nagyszülőknek is jó ajándék lehet egy ilyen kütyü.

Több kérdést is el kell döntenünk magunkban ahhoz, hogy az igényeinknek – vagy annak, akit meg szeretnénk ajándékozni – megfelelő gépet válasszuk ki. Ilyenek például, hogy mennyi pénzt szánunk rá? Mire használjuk majd a tabletet elsősorban? Milyen lenne az ideális képernyőméret? Az ilyen és ezekhez hasonló kérdésekben igyekszünk most eligazítást nyújtani.

Így válassz karácsonyra tabletet

A méret sokat számít!

Tabletből számtalan különböző méretű létezik. Ilyenkor alapvetően a kijelző méretéről beszélünk, ennek pedig az átmérőjét szokás meghatározni, mégpedig colban. A legelterjedtebbek a 7, 8 és 10 colos gépek. A legkisebbek kb. 18 cm-es képernyőátló méretűek, ezek egy nagyobb zsebben is elférnek, és inkább informálódásra jók: pl. GPS-alapú térképhez, internet böngészéséhez, e-mailek fogadására és küldésére, Skype-os csevegésre, digitális könyvek olvasgatásához a legalkalmasabbak, mindezt útközben, akár egy villamoson ülve. Vannak olyan tabletek ebben a kategóriában, amelyekkel telefonálni is lehet, és bár kissé kilóg a legnagyobb tenyérből is egy ilyen készülék, de van, akinek praktikus lehet éppen ezen funkciója miatt. Használhatóak természetesen játékra és filmnézésre is, de erre egy nagyobb kijelző alkalmasabb. A következő méretkategória jobbára csak a szélességében tér el az előzőtől, és ezért a böngészés és a játék jobban esik rajta. Igazából azonban a 10 colos vagy az annál nagyobb masinák adják a legnagyobb multimédiás élvezetet: ezeken valóban kellemes mind a filmezés, mind a játék, sőt egy erősebb géppel a külső billentyűzet hozzáadásával kisebb irodai munkákat is elvégezhetünk: szöveges és táblázatos dokumentumokat szerkeszthetünk, ha van a gépen erre alkalmas program.

Operációs rendszer

Alapvetően háromféle operációs rendszer közül válogathatunk ma a piacon, ha táblagépről van szó: a leggyakoribb az Android, ami sokak számára az okostelefonjukról is ismert, és a kezelés szempontjából nagyon hasonlít is a telefonra egy androidos tablet. A másik az iOS, amely az Apple gépein fut, végül pedig a Windows jöhet számításba, amit pedig a legtöbben az asztali számítógépükről ismernek.

iOS: Csak az Apple tabletein található meg (iPad és iPad mini). Nagyon megbízható, mivel nem kell sokféle hardverre optimalizálni. Gyors és teljesen akadásmentes működés, valamint majdnem félmillió kifejezetten iPadre optimalizált alkalmazás között válogathatunk. Hátránya, hogy viszonylag zárt, és kevésbé testreszabható a rendszer, ráadásul nem is olcsók az Apple-cuccok.
Android: A Google operációs rendszerének legfőbb előnye a könnyű testreszabhatóság. Ezt a gyártók is kihasználják, így amíg a Nexus 7-en egy alap Android található, ahogy a Google azt megálmodta, addig a Samsung, LG vagy Amazon tableteken már valamennyire más a felület. A Google Play-en is hatalmas mennyiségű alkalmazás és játék érhető el, és sok közöttük az ingyenes is. Hátránya az Androidnak, hogy sokféle hardveren fut, és van, amikor nem sikerül túl jól optimalizálni, ami lassulásokat, akadásokat okozhat.
Windows: Eddig nem túl sikeres a Microsoft csempés kinézetű rendszere, de nem adják fel a küzdelmet. Ha valakinek fontos a megszokott PC-s felület és alkalmazások, vagy szereti a laptop-tablet hibrid készülékeket, akkor ez is jó választás lehet.

Így válassz karácsonyra tabletet

Processzor és társaik – milyen legyen a hardver?

Négy alapvető paraméterre kell itt figyelni: a memória méretére, a processzor sebességére, a grafikus vezérlő teljesítményére és a belső memóriára.

Processzor: A processzor felel azért, hogy minél gyorsabban végezze a gép a különféle számítási feladatokat. Alapvetően minél modernebb és gyorsabb a processzor, annál jobban, szaggatásmentesen és gyorsabban futnak rajta a programok. Ezenkívül még itt fontos lehet a magok száma, ami lehet 1, 2, 4. A sebességet megaherzben (MHz) vagy gigaherzben (GHz) adják meg, és minél magasabb ez a szám, annál jobb. Manapság egy 1,5 GHz-es, 4 magos gép a felső középkategóriába tartozik, és bőven elegendő egy átlagos felhasználó számára.

GPU (grafikus chip): Hiába erős a processzor, ha nem elég jó a grafikus kártya, akkor szaggatni fognak a játékok és a filmek. Ebből is léteznek többmagos verziók, és általában a nagyobb képernyőjű, drágább masinák grafikus vezérlője alkalmas igazán játékokra és videózásra, de ha csak böngészni, olvasgatni, szkájpolni szeretnénk, ahhoz egy gyengébb grafikus chip is elég.

Belső memória (ROM): Ezen tárolhatjuk az adatainkat, zenéket, filmeket, programokat. Nem kérdés: minél nagyobb, annál jobb. Egy tablet azonban nem asztali gép, hogy ezen tároljunk minden információt: elég ha néhány film és zenealbum, valamint a fotók vannak a gépen. 4 gigabájtnál kevesebbel nem érdemes beérni, a 8 GB már a legtöbb felhasználónak elég, főleg, ha külső memóriakártyával is bővíthető a tablet.

Memória (RAM): RAM: A memória (vagyis a RAM) azt határozza meg, hogy egyszerre mennyi program futhat. Természetesen előfordulhat, hogy nem elég a memória, de ilyenkor sincs probléma, mert a tablet ezt a helyzetet képes megoldani, viszont ilyenkor lassulást tapasztalhatunk. Lassabban indulnak el a programok, lassabb váltani köztük, lassul az egész tablet, tehát ezt célszerű elkerülni. Röviden tehát: a több memória jobb. 1 GB memória alatt már nem érdemes tabletet venni, de vannak már 2-3 GB-osak is.

További felszereltség

Ami fontos lehet még egy tabletnél, az az, hogy használható-e navigálásra, hogyan kapcsolható az internetre, és mennyi ideig működik egy feltöltéssel.

Akku: Fontos, hogy egy tabletet minél tovább tudjunk használni. Alapvetően azt gondolhatnánk, hogy ezt kizárólag a tablet akkumulátorának kapacitása határozza meg, de egyebek is befolyásolhatják. Természetesen célszerű minél nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező tabletet venni. Általában minél kisebb a kijelző, annál tovább bírja az akkumulátor. Az akkumulátorkapacitásnál egy mAh mértékegységgel kifejezett értéket láthatunk. Ez a szám minél nagyobb, annál nagyobb kapacitású az akkumulátor, annál hosszabb ideig használható a tablet egyetlen feltöltéssel.

Internet és GPS: Wifivel (vezeték nélküli internettel) minden tablet rendelkezik, viszont mobilinternet használatára alkalmas 3G modemet nem mindegyik tartalmaz (az olcsóbbak általában nem). Ezt esetleg USB-s modemmel meg lehet oldani, de aki mobilinternetet szeretne használni a tableten, annak célszerű 3G-vel rendelkező tabletet venni.
GPS-t is tartalmaz a tabletek egy része, tehát akinek fontos, hogy navigációt is tudjon használni a tableten, annak célszerű GPS-szel rendelkező tabletet vennie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top