Életmód

Erre jó egy okostévé

Egyre több háztartásban működik már okostelevízió, és karácsony után minden bizonnyal még többen lesznek, akik a mákos bejglit majszolgatva ilyen készüléken élvezik majd kedvenc családi filmjeiket. A jövendőbeli okostévé-tulajdonosok kedvéért összeszedtük, mi mindenre jó egy ilyen készülék.

Azt mindjárt az elején érdemes tisztázni, hogy az okostévé “eszét” csak akkor tudjuk kihasználni, ha van internetünk, és azt csatlakoztatjuk a televízióhoz. Így ettől kezdve nemcsak a szokásos televíziók szolgáltatásait nyújtja (műsorok keresése, csatornák tárolása, teletext és társaik), hanem a világhálón található tartalmakat is megjeleníti. A fejlettebb készülékek ráadásul nem igénylik a kábeles csatlakozást, mert wifin keresztül is fel tudnak lépni a netre, mi több, akár képesek meg is osztani az internetet különféle eszközökkel – például laptoppal, tablettel vagy telefonnal –, így ezek a masinák egymás között adatokat tudnak megosztani. Így például a számítógépen tárolt videók, képek és zenék átküldhetők az okostévé képernyőjére. 

Erre jó egy okostévé

Mindehhez persze nem árt egy kis – legalább alapszintű – számítástechnikai ismeret, hogy a fenti eszközöket összehangolja a boldog tulajdonos egymással. Márpedig ez a csatlakoztatás ajánlott, mert az alapszintű okostévék sokkal könnyebben irányíthatóak például egy laptop billentyűzetéről, mint a saját távirányítójukkal, vagy éppen egy ilyen célra szolgáló appal az okostelefonunkról.

Vezérlés érintés nélkül

Az igazán fejlett és éppen ezért meglehetősen borsos árú készülékek már szó szerint kezesebbek: akár a képernyő érintésével irányíthatjuk – éppen úgy, mint egy egyszerű okostelefont –, de némelyik arra is képes, hogy reagáljon a hangunkra és a gesztusainkra. Tehát nekünk elegendő kimondani: “televízió, indulj!” és a készülék bekapcsol, majd a fotelban ülve a kezünkkel mutogatva és egyéb mozdulatokat téve lapozgathatunk az okostévé menürendszerében és használhatjuk különféle szolgáltatásait.

Mindennel összeköt

Amikor okostelevíziót vásárolunk, érdemes szem előtt tartani, hogy minél több csatlakozási, kapcsolódási lehetőséget kínáljon – hiszen éppen ez a smarttévék lényege. Az USB port elengedhetetlen, hiszen ezen keresztül közvetlenül tudunk rákötni egy külső merevlemezt vagy pendrive-ot, amiről a saját mozi- és képarchívumunkat böngészhetjük és jeleníthetjük meg nagy képernyőn. Fontos továbbá az is, hogy közvetlenül dughassuk össze a műholdas műsorszórást kínáló tévékábellel, és ne kelljen közbeiktatni egy külső modemet, és az sem árt, ha a készülék képes nagyfelbontású adások megjelenítésére (full HD). Persze önmagában attól, hogy a tévénk HD-képes, még nem lesz élesebb a kép, csak akkor, ha az adott műsor is nagy felbontásban érkezik a készülékre – amire esetenként külön elő kell fizetni a kábeltévé-szolgáltatónál.
A 3D-s megjelenítésre való képesség szintén előnyös tulajdonsága egy tévének, és ma már egyre több film készül térbeli változatban, így jól kihasználható ez a funkció, és igazán nagyszerű élményt kínál egy nagyméretű kijelzőn megnézni egy kalandfilmet – persze csak ha van hozzá megfelelő szemüvegünk.

Erre jó egy okostévé

Szóval mire használjuk?

Telefon-tévéfon
Ha van a készüléken előtelepített Skype program, akkor ugyanúgy tudunk a tévé segítségével videobeszélgetést folytatni egy távoli ismerőssel, mintha csak számítógépről tennénk ezt.

Nagyméretű képnézegető
Telefonnal, pendrive-val vagy a számítógéppel összekötve nézegethetjük a nyaralás képeit és videóit. Egy nagy közös családi képnézegető buliban sokkal kényelmesebb így bemutatni, mik történtek velünk a vakáción, mintha egy kis laptopképernyőt kellene körbeülni.

Játék
Az okostévékre ugyanúgy telepíthetők egyszerűbb játékok a webshopból, mint egy okostévére. Igaz, nem tehetjük zsebre, és így helyhez kötött a játék, de cserébe a hatalmas képernyő nyújtotta élvezet kárpótol.

Internetböngészés
Az okostévével ugyanúgy böngészhetünk a világhálón, mint egy sima számítógépen. Megnézhetjük a legújabb YouTube-videókat, hogy milyen lesz a holnapi időjárás, és kihasználhatunk egy sor másik lehetőséget is, amit az internet kínál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top