Életmód

Melyik telefon való neked? – mobilvásárlási kisokos

A mobiltelefonok arra hivatottak, hogy megkönnyítsék az életünket, amikor azonban az üzletekben kapható több száz készülék közül választani kell mégis meggyűlik a bajunk velük. Vajon melyik az ideális kütyü, amelyik árban, minőségben, megjelenésében és szolgáltatásaiban is a legmegfelelőbb?

A modern technológia az egyik legelterjedtebb vívmánya a mobiltelefon: szinte mindenki, mindenhol és mindig használja a mobilját. Nem is csoda, hiszen ma már az okos készülékek segítségével nem csak egyszerűen beszélgethetünk, hanem megnézhetjük az e-maileket, szörfözhetünk a világhálón, videókat nézhetünk, zenét hallgathatunk, játszhatunk, vásárolhatunk, fotózhatunk, és még hosszan lehetne sorolni, mi mindenre alkalmasak ezek a maroknyi kütyük. Minél összetettebbek és minél okosabbak, annál nehezebb eldönteni, milyen készülékre is van igazából szükségünk. Az általuk kínált tengernyi szolgáltatás csábító, és egyben zavarba ejtő, ezért nem árt, ha egy kis rendet vágunk, és áttekintjük a legfőbb választási szempontokat, mielőtt megvásárolunk magunknak vagy karácsonyi ajándékként egy ilyen készüléket.

Melyik telefon való neked? – mobilvásárlási kisokos

Android? iOS? Windows?

Most csak az okostelefonokról lesz szó, amiket három nagy csoportba rendezhetünk aszerint, hogy milyen operációs rendszerrel működnek. Ezek a masinák tulajdonképpen úgy viselkednek, mint egy mini számítógép: van memóriájuk, processzoruk, tárhelyük és egy sor beépített funkciójuk, és mindezek működtetését az operációs rendszer végzi. Az okostelefonok leggyakoribb operációs rendszerei közt szerepel a Google által fejlesztett Android, az Apple által készített iOS és a Microsoft Windows Phone – hogy csak a legelterjedtebbeket említsük. A telefon kezelhetőségét, a rá letölthető programok körét ezek a rendszerek jelentősen befolyásolják, ezért első körben erről kell döntenünk.

Az Android a legelterjedtebb mind közül, és a legtöbb gyártó piacra dobott már olyan készüléket, amelyik ilyen operációs rendszerrel működik. Az Android nagy előnye, hogy elképesztően sok alkalmazást, programot tölthetünk le rá, kezdve az ébresztőóráktól és játékoktól a lépésszámlálón át a fitneszedzéstervet összeállító applikációkig és szótárakig a legkülönfélébb hasznos és haszontalan, de jópofa dolgok közül válogathatunk az online boltokban. Ezek nagy része ráadásul ingyenes. Ezenkívül igen sokféle beállítási lehetőséget is kínál az Android, amik szinte készülékenként változnak.

Az Apple telefonjai saját rendszeren futnak, ez az iOS, egy megbízható és jól használható operációs rendszer, de sok választási lehetőséget nem ad: ha egy IPhonra fáj a fogunk, akkor csak ezt használhatjuk. Ugyanakkor az ehhez tartozó appok száma is szépen bővül, és valószínűleg megtaláljuk majd azokat a kis programocskákat, amelyeket a telefonra letöltve hasznosítani tudunk.
A sorban miden szempontból a Windows az utolsó, ami ígéretes platform ugyan, és jól fut a telefonokon, de jócskán elmarad a vetélytársak mögött abból a szempontból, hogy mennyire testre szabható és mennyi applikáció áll a felhasználó rendelkezésére.

Hívásminőség

Akármilyen okosak is ezek a gépek, azért mégiscsak elsősorban telefonok, így a legfontosabb kérdés velük kapcsolatban az, hogy milyen minőségű hangátvitelre képesek. Magyarul: jól hallható-e minden szó, amit mondok és amit nekem mondanak a telefonban? Ezt csakis úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a kiválasztott készülékkel próbahívást kezdünk, illetve felhívatjuk magunkat. Ilyenkor figyeljünk a hangszóróból érkező hang tisztaságára: vannak-e apró zörejek, elég telt-e a hangzás, észlelhető-e interferencia?

A méret

Fontos szempont lesz még a méret is: a nagy kijelzős készülékekkel sokkal élvezetesebb például videókat nézni, dokumentumokat, leveleket olvasni és a világhálón szörfözni, ugyanakkor ezek a gépek éppen a kijelző mérete miatt sokkal hamarabb lemerülnek és nehézkesebben kezelhetők: túl nagy a kezünkhöz és a zsebünkhöz is. Hacsak nem szánunk speciális funkciót a telefonunknak – például rendszeresen használnánk dokumentumok megjelenítésére és szerkesztésére – akkor a kezünk méretéhez igazítjuk a telefont: az az ideális, ha az ujjainkkal éppen körbeérjük. A négy hüvelyknél kisebb képátlójú készülék viszont már túl kicsi ahhoz, hogy videózásra vagy éppen térképes navigálásra használjuk.

Melyik telefon való neked? – mobilvásárlási kisokos

Internetkapcsolat

Mit sem ér egy okostelefon internetkapcsolat nélkül, és ma már nincs is olyan készülék, ami erre ne lenne alkalmas. Azonban nem mindegy, hogy milyen kapcsolatra képes a telefonunk: a leggyorsabb és legmodernebb a 4G kapcsolat, amivel 6-9 megabit/másodperc gyorsaságú adatátvitel is lehetséges. Ehhez azonban megfelelő előfizetés és SIM kártya is kell, és az, hogy a területen, ahol telefonálunk, ki legyen építve már a 4G hálózat.

Kamera

Talán a fényképezés az, amire az emberek a telefonáláson túl a készülékeiket a legtöbbet használják. Ma már igen jó felbontású és érzékenységű kamerákat is kaphatunk a telefonba építve, ezek akár már a korábbi kompakt fényképezőgépeinket is felválthatják. 8 megapixel körüli az átlagos kamera manapság, ez minden igényt ki kell elégítsen, ennél nagyobb már nem garantál jobb képminőséget. Fontosabb, hogy olyan szolgáltatásokat is nyújtson ez a kamera, mint az ISO érték beállítása, sorozatkép készítése, képstabilizálás, gyors záridő, fehéregyensúly- és fókuszbeállítás. Nélkülözhetetlen továbbá egy jó LED vaku (segédfény) is a kamera mellett, hogy sötétebb körülmények között is tudjunk fényképezni. Ezen kívül egy ilyen fényforrás zseblámpaként is jó szolgálatot tehet.

Hasznos, ha nemcsak a hátlapon, de velünk szemben a képernyő mellett is van egy kis kamera: ez a videótelefonáláshoz, selfie készítéséhez mindenképpen szükséges. Arról is győződjünk meg, hogy a telefonunk tud-e videót rögzíteni és milyen minőségben: legjobb, ha ezeket a funkciókat az üzletben kipróbáljuk.

Memória és tárhely

A telefon gyorsaságát igencsak befolyásolja, hogy mekkora a belső memóriája. Ha nem akarjuk, hogy szaggasson, lelassuljon a készülék, akkor 2GB alá ne menjünk ezen a téren, de itt érvényesül a mennyiség elve: minél nagyobb, annál jobb.
Ugyanez igaz a tárhely méretére is: ebből van egy belső, adott tárhely a telefonban, aminek a méretét nem tudjuk megváltoztatni, és bővítési lehetőség is, amikor egy külső memóriakártyát dugva a telefonba megnöveljük annak tárolókapacitását. A 16 GB méretű tárhely már általánosnak mondható az okostelefonoknál, de idővel ez is el fog fogyni, ezért jobb ha 32 GB-os készüléket veszünk.

Kijelző

A képernyő mérete – mint azt már korábban említettük – sokat számít a használhatóság szempontjából. Van azonban más is a kijelzővel kapcsolatban, amit érdemes figyelembe venni. Például a felbontás, amiből manapság a legjobb készülékek 1080 pixel körül adják a legélesebb képet. Az AMOLED kijelzők kínálják a legtisztább, legszebb színeket, a Gorilla Glass és a Sapphire pedig a legerősebb üvegek, amik nehezen karcolódnak és ellenállnak az ütéseknek.

Akkumulátoridő

Ha nem szeretnél a zsebedben a telefon mellett folyton egy töltőt is hordani, akkor nagy kapacitású akkumulátorra van szükséged. Sajnos a mai okostelefonok – főleg a nagy kijelzősek – aktív használat mellett egy nap alatt már lemerülnek, de akár hamarabb is. Minimum 3000 mAh méretű akkumulátorral szerelt készüléket vegyünk, ez alatt csak bosszúságot fog okozni a gyorsan lemerülő telep.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top