Életmód

Hihetetlen akaraterővel készül az olimpiára az autista lány

Heti kilenc edzéssel készül a jövő évi Los Angeles-i Speciális Olimpiára a gyulai Bíró Bernadett, aki gyorsúszásban éremre is esélyes lehet.

A 19 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos autista úszólány az elmúlt években számos remek eredményt ért el, sőt az autisták közül Magyarországon ő az egyetlen, aki képes pillangóúszásban versenyezni.

A Nusó becenéven ismert lány hetente kilenc alkalommal edz, kedden és csütörtökön reggel, illetve minden hétköznap délután úszással, míg hétfőn és pénteken reggelenként konditermi foglalkozásokkal készül a megmérettetésekre edzője vezetésével. A délutáni edzéseken közösen dolgozik egészséges társaival.

“Ez különösen inspiráló hatással van rá – mondta el a beol.hu-nak az anyukája, Bíróné Pálmai Tímea – Érzi, hogy befogadják, a gyerekek szívesen válaszolnak a gyakran különleges kérdéseire is. Teljesítményük rá is ösztönzőleg hat, még nagyobb erőbedobásra készteti őt.”

Nagyon szerethető emberről van szó – mesélte a lapnak Ráfi Tünde edző, aki kifejtette, tanítványa gyors- és pillangóúszásban indul majd a speciális olimpián. A szakember kitért arra is, hogy bár igyekeznek információkat szerezni, de nem igazán ismerik a mezőnyt. Ennek ellenére úgy vélekedett, hogy 100 méter gyorson akár éremre is esélyes lehet a gyulai versenyző.

A lány életében nagyon fontos a rendszeresség, az edzések emellett önállóságra tanítják, és hasznos időtöltést jelentenek. Nem mellékesen izmainak is jót tesz a sport.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top