Életmód

Fényképezőgép karácsonyra – milyen gép való neked?

A fényképezés ma már nem egy elit hobbi, amit csak a legrátermettebbek és a tehetősek űznek. Gyakorlatilag minden családban van legalább 2-3 fényképezőgép (egy a tableten, egy-egy a telefonokon és valahol eldugva egy kis filmes kompakt is van még), és ezeket szívesen használjuk is. Azoknak ajánljuk fényképezőgép-vásárlási tanácsainkat, akik nem elégednek meg ezekkel a beépített kamerákkal, hanem önálló gépet szeretnének karácsonyra.

A legfontosabb irányelvek

1. Egy fényképezőgép technikai adataiból nem olvasható ki, hogy az jó masina-e vagy sem. Ha fényképezőt szeretnél vásárolni, soha ne a megapixelek számát vagy a zoom mértékét nézd.

2. Soha ne a legjobb kamerát keresd a piacon, mert mindig akad egy típus, ami annál is jobb és drágább lesz. Azt kutasd fel, amelyik a te igényeidnek a legjobban megfelel.

3. Próbáld ki, mielőtt pénzt adsz érte. Első körben olvass el minél több tesztet és vásárlói értékelést a különféle fényképezőgépekről, és okulva mások tapasztalataiból szűkítsd a számodra megfelelő gépek körét. Azután személyesen próbáld ki őket a boltban: nézd meg, illik-e a kezedbe, könnyen tudod-e kezelni, és hozza-e azt a tudást és minőséget, amire neked szükséged van.

Belépő szintű kompakt gépek 

Fényképezőgép karácsonyra – milyen gép való neked?

Kinek való? Ezeket az alapmodelleket egy célra fejlesztették, hogy gyorsan és egyszerűen lehessen fotózni velük. Körülbelül egy fokozattal jobbak, mint a mai telefonokba szerelt kamerák. Azoknak ajánlott, akiknek a telefon képminősége már nem elég, de sok pénzt nem szeretnének fényképezőgépre költeni.

Mit tud? Picik, könnyen hordozhatók, a lencséjük nem levehető és csak néhány alapbeállítást végezhetsz rajtuk. A zoom általában 12-szeresnél kisebb.

Mire jó? Bármire, amit gyorsan kell lefotózni és nem igényel különösebb előkészületet. Jó videók és képek készíthetők ilyen géppel a közösségi média felületeire például.

Kompakt gépek nagy zoommal

Fényképezőgép karácsonyra – milyen gép való neked?

Kinek való? Bárkinek, akinek az a fontos, hogy gyorsan és könnyedén fotózhasson olyan témákat is, amikhez nem tud elég közel menni.

Mit tud? Könnyűek, kicsik, ezért zsebre is vághatók. A lencséjük nem cserélhető, de általában 16 szoros zoomnál nagyobb. Kevés, de praktikus beállítási lehetőséget kínálnak.

Mire jó? Elfogadható képminőséget nyújtanak, viszonylag gyors gépek, ezért például a gyerekek, a házi kedvencek is jól fotózhatók velük. Hagyományos turistáknak és otthoni fotózásra tökéletesen megfelelők.

Nagytestű kompakt gépek nagy zoommal

Fényképezőgép karácsonyra – milyen gép való neked?

Kinek való? Akik közeli portrét és távoli témákat szeretnének jó minőségben fotózni. Például azoknak, akik gyakran járnak sporteseményre, de csak a küzdőtértől távoli ülőhelyekre van pénzük, viszont szeretnék, hogy a fotóikon a sportolók arca közelről látszódjon.

Mit tud? Nagy távolságra is jó, 20-szorosnál nagyobb zoom, automata és néhány manuális beállítási lehetőség. A jobb modellek már átmenetet jelentenek a nagy, tükörreflexes gépek kategóriájába.

Mire jó? Átlagos, az előző két kategória képminőségéhez hasonló színvonalú fotók és videók készíthetők vele. Ez még mindig a családi fényképezőgép kategória, így elsősorban események gyors megörökítésére ajánlott, művészi és profi teljesítményt ne várjunk tőlük.

Cserélhető lencséjű kompaktok

Fényképezőgép karácsonyra – milyen gép való neked?

Kinek való? Azok tudják jól kihasználni, akik a kompakt gépeknél jobb képminőségre vágynak, de ugyanakkor továbbra is ragaszkodnak a kicsi, könnyen hordozható gépmérethez. Családi fényképészeknek és a fotózást tanuló, ambiciózus amatőröknek, nagyobb gyerekeknek ajánlott.

Mit tud? Elfér egy nagyobb kabátzsebben anélkül, hogy az leszakadna, cserélhető rajta az objektív (ezért a legkülönfélébb távolságokra is használható), lehetőséget ad több manuális beállításra is.

Mire jó? Közeli és távoli tárgyak, témák megörökítésére, de még mindig elsősorban a családi események fotózására (gyerekek, kutya, szülinap, nyaralás, anya virágai). Ügyes kézzel szép, vállalható fotográfiák készülhetnek már ilyen géppel.

Belépő szintű tükörreflexesek

Fényképezőgép karácsonyra – milyen gép való neked?

Kinek való? Annak, aki komolyan gondolja a fényképezést, szeretne majd értékes, érdekes fotókat készíteni, de még sem pénze, sem tapasztalata nincs egy profi géphez. Ezekkel a fényképezőkkel megtanulhatóak a fotózás alapvető fogásai, a gépek kezelése.

Mit tud? Levehető a lencséje, és ezért bármilyen látószögű és távolságra való objektív felhelyezhető rá. Sokféle manuális és automata beállítási lehetőséget kínálnak, csatlakoztatható hozzájuk vaku. Nagyméretű, sok képet befogadó memóriakártya helyezhető az ilyen gépekbe, és bővíthető az akkumulátoruk is.

Mire jó? Elég gyors már a záridejük ahhoz, hogy mozgásba lévő, de nem túl gyors témákat megörökítsen. Közeli portrék, makroképek, művészi értékű fotók is készülhetnek vele.

Félprofi tükörreflexesek

Fényképezőgép karácsonyra – milyen gép való neked?

Kinek való? Tanult amatőröknek, akik nem fotózással keresik a kenyerüket, de magas színvonalú képeket szeretnének készíteni. Azoknak ajánlott, akik gyors, jó minőségű, nagy tudású gépet keresnek megfizethető áron.

Mit tud? Rengeteg beállítási lehetőség, cserélhető objektív, jó videominőség, gyors fotózás, precíz élességbeállítás stb.

Mire jó? Sporteseményektől a tárlatokig bármi fotózható velük. Ahhoz, hogy kihasználhassák a bennük rejlő lehetőséget, a fotósnak a felkészültség mellett kiegészítő felszerelések is kellenek már: vakuk, többféle objektív, jól pakolható táska, állványok, derítők, szűrők, és igény szerint még sok egyéb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top